Medes-szigetek
(Szerzõ: Ábel László)

A mediterrán tenger spanyol partjainál, de közel a francia határhoz található a Medes-szigetek tengeri természetvédelmi terület. Tanulságos és megszívlelendõ, hogyan lehet újra életet lehelni egy elpusztult korallvilágba. A 20 éve védelem alatt álló területen gazdag élõvilággal, többek között termetes fûrészes sügérekkel, valamint barlangokkal találkozhatunk, de pikáns élményben is részünk lehet: egy hamisítatlan polipnászt is „végigélvezhetünk”.

Víz alatt a XXI. században
(Szerzõk: Herold István, Násfay Béla)

Folytatva a „jõvõbe merülést”, a szerzõk külföldi források alapján bemutatják a mellények, lámpák, palackok, légzõautomaták és újralégzõk várható fejlõdésének irányait, valamint két, már napjainkban is kapható különleges búvármaszk technikai érdekességeit.

Kék sakktáblán apró huszárok
avagy a világ legkisebb „vízilovai”
- a csikóhalak

(Szerzõ: Németh Szabolcs)

A tenger élõvilágából ezúttal a világ legkisebb „vízilovait”, a csikóhalakat mutatjuk be. Fejük alakja és tartása inkább hasonlít a szárazföldi „paripákhoz”, mint a behemót hippopotámuszokhoz. Sajnos egyre ritkábban tudunk találkozni ezekkel a bájos állatokkal, és ez sajnos nem csupán rejtõzködõ életmódjukból ered.

Oktatási rendszerek
UEF

(Szerzõ: Schmuck Viktor)

Nemrégiben megszületett az elsõ magyar oktatási rendszer
(Underwater Explorers' Federation), mely most az olvasóknak is bemutatkozik.


Kék Éden
- Tíz év búvárkalandjai
a Vörös-tenger mélyén

A Tiran-szoros
(Szerzõ: Örsi Ferenc)

A cikksorozat második részében a 10 évig Egyiptomban élt szerzõ a Tiran-szoros zátonyain (Jackson, Woodhouse, Thomas, Gordon, Tiran laguna) átélt izgalmas kalandjairól számol be. Gazdag vörös-tengeri tapasztalatok birtokában számos hasznos merülési javaslatot is átad.

Koktélok jég nélkül I. rész
(Szerzõ: Dóra Gyula)

EAD, END, UPTD, OTU, Nitrox, Heliox, Trimix, PpO2, PpN2. A mai egyre komolyabb technikát felvonultató búvárvilágban sok olyan kifejezést és jelölést kezdenek emlegetni, amelyek a technikai merülések köré egy misztikus falat emeltek. A szerzõ cikksorozatában megpróbálja a kevertgázas merülések területét úgy bejárni, hogy mindez egy teljesen kezdõ és egy gyakorlott búvárnak is érthetõ legyen. Az elsõ részben a mesterséges légzõgáz keverékek összetevõirõl, élettani hatásáról ír, és használatukhoz is ad hasznos tanácsokat.

Merüléstervezõ szoftverek I. rész
(Szerzõ: Ábel László)

Egy merülés nem a vízbe ugrással kezdõdik, elõtte meg kell terveznünk merülésünket. Ma már léteznek olyan számítógépes programok, melyek segítségével könnyebb a felkészülés. Ebben a cikkben olyan dekompressziós programokat igyekeztünk egy csokorba szedni, melyek ingyen letölthetõk az internetrõl.

Szemelvények a magyarországi
búvár-barlangkutatás történetébõl
II. rész

(Szerzõ: Kollár K. Attila)

Ezúttal a nyolcvanas évek közepétõl napjainkig terjedõ idõszak fontosabb víz alatti barlangkutatási eseményeit és feltárásait tekinthetjük át.

Roncsmerülés Isztrián
(Szerzõ: Krázsik József)

A horvátországi Isztriai-félsziget környéke rendkívül gazdag hajóroncsokban. A cikkben számos hasznos ötletet kapunk ezek felkereséséhez és az Adria egyik legszebb roncsán, a Baron Gautschon szerzett élményekrõl is olvashatunk.

Korallõrök
(Szerzõ: Kenéz György)

Az ismert búvárfotográfus a különös megjelenésû korallõr halakat, ezen családon belül 4 vöröstengeri bojtossügér fajt mutat be szép képi illusztrációkkal.

Szabadtüdõvel
(Szerzõ: Barabás György)

A legjobb magyar szabadmerülõk uszonyokat teszteltek, de a szerzõ más apnea felszerelésekrõl is részletes áttekintést ad.

Kérdések, válaszok, vélemények

Olvashatjuk egy búvártársunk levelét, mely azt erõsíti meg, milyen fontos szerepet játszik az oktató a búvárkodáshoz való viszony kialakításában, egy másik olvasónknak pedig tippeket, javaslatokat adunk „búvárkarrierje” elkezdéséhez. Visszakanyarodva egy korábbi, mérgezõ tengeri élõlényekkel foglalkozó cikkünkhöz, most elsõ kézbõl értesülhetünk egy magyar búvártól a tövises rájával való találkozás nem éppen szívet melengetõ pillanatairól.

SUBMARINE Híradó
- a víz alatti világ hírei


Tengeri Só -Só nélkül
Utánmerülés
Ellenszél
Mi lesz veled Galapagos?
Megjelent a Fototechnika fotós szakmai kiadvány
Búvárbörze
Az év természetfotósa 2001 pályázat


Búvárélettan
Amikor a búvár „kiszárad”

(Szerzõ: Dr. Hajnal Gábor)

Az orvos-búvár a címben felvetett, és különösen a meleg tájakon alapvetõ fontosságú búvárélettani kérdést, azaz a vízvesztés és a vízpótlás kérdését járja körül.

Spektrum Televízió
nyári filmbemutatók


A nyolcadik földrész - a császárhal birodalma
Nafanua
Ó ceánok oázisai
Búvárszemüvegen át


Kameratokok
(Szerzõ: Násfay Béla)

A szerzõ hasznos tanácsokat ad a víz alatti videókamera tokok kiválasztásához, az anyag, a minõség, a kezelhetõség, a keresõ és monitor, valamint a látószög szempontjából.

VI. Magyar Búvárfotós Pályázat

A beszámoló ismerteti e nagy hagyományokkal rendelkezõ országos verseny legutóbbi pályázatának eredményeit és legjobb képeit.

Fotópályázat a búvárfotós
utánpótlásnak


Értékeljük a Magyarországon elsõ ízben, a SUBMARINE Búvármagazin által kiírt, és igen sikeresnek bizonyult búvárfotós utánpótlás verseny tapasztalatait. Az eredmények ismertetése mellett az elsõ két kategória legszebb felvételeiben is gyönyörködhetünk.

Fotógaléria
- válogatás amatõr búvárfotósok felvételeibõl


Magyar hadihajók és ami megmaradt belõlük VI. rész
A hadiflotta utóélete

(Szerzõ: Czakó László)

A történelem iránt érdeklõdõk számára is lebilincselõ történeti sorozat ezúttal a hadiflottánk elsõ világháborút követõ utóéletével foglalkozik. Megismerhetjük az egyes hajók háború utáni sorsát.

A tenger gyümölcsei

Az óceánok, tengerek élõlényei csodálatos látványt nyújtanak a víz alatt, de egyesek pompás csemegéül is szolgálnak a merülés során megéhezett búvárok számára.
Görög rák / Kalamarákja Krasta (görög)
Rizsen sült hal / Riba Pecena na pirincu (jugoszláv)