Az Indiai-óceán gyöngyszemei
- A Maldív-szigetek

(Szerzõ: Cseh Lívia)

A Maldív-szigetek bõvöletébe esett szerzõ nosztalgikus útinaplóját olvashatjuk ilyen cím alatt. Lelkesedése érthetõ, de azért olvassuk el a következõ cikket is.

Elcsábítva és elhagyatva
(Szerzõ: Kiss Gábor)

A cikk íróját három év múltán csábították vissza a Maldív-szigetek, és szomorúan kellett szembesülnie a rendkívüli felmelegedés okozta korallpusztulással. (A szerkesztõ utószava szerint azonban fõleg a nagy halak miatt mégis érdemes felkeresni ezt a „korallországot”.)

Seemann Sub
(Szerzõ: Illés Stefán, Herold István)

A már Magyarországon is képviselt jó nevû német búvárfelszerelés gyártó cég bemutatja újdonságait.

Találkozás a Nautilusszal
(Szerzõ: Molnár Attila)

Az Egyesült Államokban élõ magyar búvár elmeséli Pápua Új-Guinea partjainál történt találkozását ezzel a különös, õsi élõlénnyel, a csigaházas polippal. A szerzõvel együtt átélhetjük a „randevú izgalmát”, és áttekinthetjük, vajon milyen ismereteink is vannak ezekrõl az élõ kövületekrõl.

SSI
(Szerzõ: Soltész Nagy László)

Bemutatkozik Scuba Schools International oktatási rendszer.

Kék Éden
- Tíz év búvárkalandjai a Vörös-tenger mélyén

Ras-Mohamed zátonyai.
(Szerzõ: Örsi Ferenc)

Ha létezik búvárok számára zarándokhely, akkor Ras Mohamed zátonyai feltétlen ide sorolandók. A cikksorozat harmadik részében a Nemzeti Park nagyhírû zátonyai közt barangolhatunk, így gyönyörködhetünk Ras-Ghoslany „virágoskertjében”, Ras-Zatar szédítõ mélységbe leszakadó falában, vagy az épp arrafelé portyázó pörölycápákban. Marsa-Bareika öböl egyik oldalán tábort is verhetünk, bár „spártai” körülményekkel kell számolnunk. Jackfish-Alley merülõhelynél két víz alatti barlangot is megcsodálhatunk. Továbbhajózva a part mellett dél felé, a Shark-Observatory gigászi sziklatömbjéhez érünk. Állítólag ez a mészkõbástya Mohamed próféta fejét formázza. Nyugat felé tartva Anemona-City dús kõkorallmezején milliónyi üveghal, hatalmas sügérek és tengeri rózsák között haladva érjük el a „két szentélyt”, a Shark- és Yolanda zátonyokat. A Shark zátonyt már el sem lehet téveszteni, bár valaki megtette: egy gyönyörû, kétárbócos vitorlás fekszik oldalára dõlve a szirt tetején. Csattogó sügérek sok tízezres felhõjén kell „átverekednünk” magunkat, de hogy a halfelhõbõl ne legyen elég, a nyílt vízen több százezer! barrakuda vár ránk! Az „adrenalinbombát” fokozza az a néhány selyemcápa, melyek a „nyájat” kísérik.

Koktélok jég nélkül
(Szerzõ: Dóra Gyula)

A technikai és mélymerülések világában megannyi szempontot és követelményt támasztanak a búvárok a légzõgázokkal szemben. A merülés biztonsága, idõ- és mélységbeli tartományok, valamint a technikai eszközök függvényében más és más lehet az optimális gázkeverék összetétele. A szerzõ a mesterséges gázkeverékekrõl (heliox, trimix, heliair) és elõállításukról ír, de használatukhoz is ad hasznos tanácsokat.

Merüléstervezõ szoftverek II. rész
(Szerzõ: Ábel László)

Ezúttal a TABLESET, DATATRACK, DIVETALK merüléstervezõ programokról írunk, és ismertetjük a TABLES dekotábla oktató programot is, beleértve internetes elérhetõségüket.

Barlang a város szívében
(Szerzõ: Kalinovits Sándor)

Budapest 2 millió lakója közül vajon hányan tudják, hogy a Margit-hídtól pár száz méterre, a Frankel Leó úton egy természetes forrás által táplált tó található. Még búvárberkekben sem mindenki számára ismert a budai Lukács-fürdõ forrásai által kialakított Molnár János-barlang, pedig a tó tiszta és langyos vízével, kis mélységével ideális merülõhely azok számára, akik nem a mélység megszállottai, de szeretnek barlangban bóklászni és nézelõdni. A szerzõ a merülési lehetõségekrõl is beszámol.

1000 méter magasan
(Szerzõ: Krázsik József)

Magaslati merülés keretében ismerkedünk meg az erdélyi bélesi víztározóval és annak felszíne alá került templomrommal, valamint a „nemzetközi templombúvár vizsgával”.

Cápákról - a tények tükrében
(Szerzõ: Herold István)

Cápatámadás okozta megrázó hírekrõl idõrõl-idõre olvashatunk a világsajtóban. Mindezek okán merültünk el a statisztikák tengerében, vajon mi is az igazság a vérengzõ fenevadakról. A valós tények és statisztikák mellett néhány jó tanácssal is szolgálunk.

Szabadtüdõs hétvége Nyékládházán
(Szerzõ: Szelle Gyula)

Meglepõen nagy érdeklõdéssel tartották meg a magyar szabadmerülõk tapasztalatcseréjét és gyakorlati bemutatóját a tóban és a tó partján. Az élménybeszámolóból kiderül, hogy a szabadtüdõzés egy valódi életforma, melyhez ez a hétvége is kicsit közelebb hozta a résztvevõket.

Nyári rekordesõ a szabadmerülésben
(Összeállította: Szelle Gyula)

Beszámoló az AIDA (Nemzetközi Szabadmerülõ Szövetség) által hitelesített legfrissebb nemzetközi eredményekrõl és rekordokról.

Kérdések, Válaszok, Vélemények

Ezúttal a víz alatti tájékozódásról és a vízi alkalmatosságok (motorcsónak, vitorlás, jet-ski) kivitelérõl kapott kérdésekre válaszolunk.

Elvesztett búvárok
(Szerzõ: Násfay Béla)

Egy érdekes és tanulságos interjú szól arról a nem mindennapi esetrõl, mely a Vörös-tengeren történt két magyar búvárral. Egyszerûen elvesztették õket. Az eset tragikusan is végzõdhetett volna, ha az idõjárás rosszra fordul, vagy ha…, no de szerencsére nem így történt.

SUBMARINE Híradó

Megtalálták a kalózhajót?
Uszonyos és Búvárúszó EB Egerben szép magyar sikerrel.
CMAS Fotópályázat
National Geographic Fotókiállítás
Szomorú tragédia Horvátországban
Ú jralégzõ tanfolyamok
Maszk nélkül
Az ezerarcú természet fotókiállítás
Elõkészületben a Világ

BúvárkalauzBúvárélettan
Stressz

(Szerzõ: Dr. Hajnal Gábor)

A búvárbalesetek hátterében, legtöbb esetben a stressz húzódik meg. Ezért fontos az idejében való felismerése és kezelése. Ahhoz, hogy a stresszt megfelelõen uralni tudjuk, ismerni kell a kialakulását. Az orvos-búvár szerzõ búvárélettani sorozatában ezúttal a stressz különbözõ fajtáival (lelki, fizikai), fiziológiájukkal, és a lehetséges megelõzésükkel foglalkozik.

Spektrum Televízió
õ szi filmbemutatók


A Seychelles-szigetek
Cápák Dél-Afrika vizeiben
Sós vizeken - Cápavilág
Emberevõk - Cápák
A Cápa-árok
Kiáltás a víz fölött
Víz alatti jégvilág
Atlantisz legenda


Fotópályázat a búvárfotós utánpótlásnak

Nyári számunkban már értékeltük az örvendetesen jól sikerült fotópályázat eredményeit, most a közel és makró kategóriában beadott, diára, illetve negatívra (papírképre) készült legsikeresebb felvételeket tesszük közzé.

VI. Magyar Búvárfotós Pályázat

Ezúttal a C kategória, az édesvizek legszebb felvételeiben gyönyörködhetnek az olvasók.

Nyelvtörténeti alámerülés
(Szerzõk: Csepregi Klára, Csepregi Oszkár)

A szerzõpáros a „búvár” szó ürügyén érdekes merülést végez nyelvtörténeti emlékeink között.

Magyar hadihajók és ami megmaradt belõlük VII. rész
A Szent István csatahajó és az elsõ próbálkozások a roncs felkutatására

(Szerzõ: Czakó László)

Megismerkedhetünk a legendás csatahajó születésének és vízrebocsátásának körülményeivel, illetve szerencsétlen sorsával (az elsõ vízrebocsátáskor elsüllyedt). Bepillanthatunk az elsõ expedíciós próbálkozásokba, mely a 151 méteres 22000 tonnás óriás kutatására indult.
A tenger gyümölcsei
A nemzetközi tengeri konyha „nagykönyvébõl” válogatunk.
Sertéshús füstölt lazaccal / Laulau (kínai)
Fehérboros rák / Hung Shao Duei Hsia (kínai)