Karibi napsütés
Só ami só, amerikai módra

(Szerzõ: Kenéz György)

A sorok írója hamisítatlan cápa- és rájashowra kalauzol el bennünket, természetesen amerikaiul elõadva. Az igazán borzongós merülések mellett is akadtak még élmények és kalandok a karibi szigetvilágban.

Felszerelési tanácsok újszülött búvároknak
4. rész: búvármellények
(Szerzõ: Násfay Béla)

A sorozat negyedik részében megismerkedhetünk a kiegyenlítõ, a stabilizáló és a szárnyas, vagy hátlebegtetõs mellényekkel. A típusok mellett szó esik azonban még arról is, hogyan válasszunk mellényt, és milyen különleges szempontokra ügyeljünk a vásárláskor.

Submarine – Szuper Uszony Bajnokság
(Szerzõ: Násfay Béla, Herold István)

Mivel egyre elterjedtebbek a hasított uszonyok, amelyek pedig jóval drágábbak a hagyományos megoldásúaknál, elhatároztuk, hogy nyílt összecsapáson mérjük össze a két típust. Szerintünk az ergonómiai kialakítás és a komfortérzet rendkívül fontos a több órás használatra szánt uszonyoknál, ezért nem csupán a tolóerõre koncentrálva versenyeztettük õket az A-B vakteszt keretében. Meglepõ eredmény született, melyet olvasóinkkal is megosztunk.

Érdekességek Neptun isten birodalmából
4. rész

Fiatalság matrózruhában
(Szerzõ: Molnár Attila)

Mibõl lesz a cserebogár? Illetve, hogy is nézett ki „gyerekkorában” például egy kifejlett csattogóhal? Hát bizony a halfajokat igen jól ismerõknek is nagy meglepetést okozhatnak egyes példányok a fejlõdés közben végbement változásukkal. Sõt a biológusok is törhetik a fejüket a halak fajokba sorolásán, mióta az utóbbi években fogságban kifejlõdött halak menet közbeni megdöbbentõ átalakulásukkal felrúgták az eddigi eredményeket.

Kalandozások Észak-Sulawesin
A Lembeh-szoros különös teremtményei

(Szerzõ: Násfay Béla)

A Lembeh-szoros az utóbbi években a tenger apró „szörnyeire” vadászó fotósok és filmesek titkos, mégis szinte világszerte ismert paradicsomává vált. Ez egy olyan forgalmas tengerszoros pedig, amelynek sekély, üledékes fenekét egyes helyeken még szemét is tarkítja, vizét egy százezres kikötõváros zavarosítja, és lassan már jobban tenyészik benne az alga, mint a korall. Ezért talán hihetetlenül hangzik, ha azt mondjuk, hogy olyan csodálatos és egyedülálló állatvilággal rendelkezik, amelyet mindenképpen érdemes felkeresni. A „vérengzõ” óriás békahalak, a tövises ördöghalak, a neon- és fésûscsigák és a pettyesszemû sáskarákok birodalma ez.


Tappancs, pipa, hallátó – avagy jelenetek egy búvároktató hétköznapjaiból
Adriai delfinparádé

(Szerzõ: Szepesházi András)

A szerzõ ezúttal sportriportereket megszégyenítõ pontossággal és dinamizmussal tudósít egy spontán delfin-show-ról. A nem mindennapi látványosságot a kedves állatok önszántukból adták elõ a nyílt vízen, életre szóló élményt okozva ezzel még egy sokat látott búvároktatónak is.

Antibes-i Víz alatti Képek Világfesztiválja
(Szerzõ: Herold István)

A SUBMARINE sem maradhatott le a hagyományosan október végén megrendezett francia eseményrõl. Lapunk kiállítóként vett rész a remek hangulatú rendezvényen, ahol a búvárfilmeken és fotókon kívül színes programok is szórakoztatták az érdeklõdõket.


Kék Éden – Tizenhárom év búvárkalandjai a Vörös-tenger mélyén
Szudán - Minden Búvár vágyálma
Suakin-szigetek – Pinnacle-zátony

(Szerzõ: Örsi Ferenc)

Ezúttal a Suakin-szigetek északi csoportjának egyik leghíresebb zátonya a kiszemelt célpont. A táj gyönyörû, a korallfalak lenyûgözõek, a cápák pedig lélegzetelállító látványt nyújtanak. De mint minden búvártúrán, itt is akadnak a csapatban olyanok, akik nem feltétlenül a közösség érdekeit tartják szem elõtt, és ezzel a festõi természet igyekezete ellenére is megkeserítik a többiek napjait. Bár elõzõ számunkban Ödönnek neveztük az illetõt, immáron minden Ödön nevû búvárbarátunktól elnézést kérve Mr. Negligentként emlegetjük. És bár a nevén változtattunk – remélve, hogy így már nem ad okot sértõdésre – azért személye felismerhetõ, tudatlansága többnyire mulattató és tanulságos maradt.

Expedíció az éjféli nap országában
Búvártúra Izlandon 1. rész

(Szerzõ: Kozlovszky Miklós)

Néhány lelkes fiatal búvár 1965-ben megalapította az Amphora Búvár Klubot, mely azóta is önfenntartó, profi egyesület. Sokfelé jártak már tagjai, akik között segédmunkástól az orvosig mindenféle foglalkozású ember megtalálható. Ha együtt vannak, számukra csak egy a fontos: a közös hobbi, és, hogy kritikus helyzetben számíthassanak egymásra. Együtt készültek közel egy évig arra is, hogy a szélsõséges idõjárási viszonyairól és hosszú nappalairól ismert Izlandra utazzanak. Persze nem csak szárazföldi nézelõdésre érkeztek. Mindenekelõtt az ország leghíresebb merülõhelyét, a Silfrát keresték fel. Az európai és amerikai kontinentális lemez közötti rés és környéke pedig nem okozott csalódást. Bár a víz elképesztõen hideg, az édesvízi látótávolság a világon ott a legnagyobb…

Toplitzsee, a kincses-tó 3.rész
Furcsa és tragikus balesetek

(Szerzõ: Schütz Gabriella)

A tó mítosza egyre nõtt, rengeteg expedíciót vonzott, ezzel együtt sajnos a titokzatos balesetek száma is szaporodott. Gerhard Zauner, akinek a közeli faluban, Hallstadtban saját búvárbázisa van, 8 éves kora óta merül a Toplitzsee-ben. Több expedíció vezetõje volt, és azt állítja, hogy szám szerint 36 halálos balesetrõl tud, ami a tóban vagy a környékén történt, szemben azzal a 8-9-cel, melyet az újságok említenek. Nézzük, mirõl írtak az újságok!

Rhein-Main Cup 2004.
A statikus és dinamikus apnea kulisszatitkai

(Szerzõ: Járay Szabolcs)

A Rajna-Majna Kupa egy immár tradicionálisnak nevezhetõ szabadtüdõs nemzetközi verseny, melyet Wiesbadenben rendeznek, és a szokásos uszodai számokat tartalmazza. Idén részt vettek rajta magyar versenyzõk is. Cikkünkbõl a felkészülésrõl, magáról a megpróbáltatásról, valamint a magyar indulók rekordjairól is olvashatnak az érdeklõdõk.

Korallbúvár voltam Marokkóban
(Szerzõ: Simon József)

A több évig korallbúvárként dolgozó, hajdan a Tûzoltó Parancsnokság búváraként tevékenykedõ szerzõ kéziratrészleteinek folytatásában egy óriási korallfal felfedezésének és megcsonkításának lehetünk tanúi. A történet szépségét azonban nemcsak a tenger élõlényeinek pusztulása, de emberi tragédiák is beárnyékolják.
Bár a korallkereskedelem jogilag megengedett, lapunk nem tartja etikusnak, emellett azonban mindenképpen elismerjük, hogy a korallbúvárok munkája rendkívül megerõltetõ, és semmiképpen nem nevezhetõ veszélytelennek, és ezért talán nem minden tanulság nélküli a leírt történet.


Kérdések – válaszok – vélemények

Simon József, a Korallbúvár voltam Marokkóban címû cikksorozat szerzõje kifogásolta a fõszerkesztõ bevezetõjét, mivel úgy érzi, az sértõ volt számára. Mi a korrektség és a lovagiasság szabályainak megfelelõen leközöljük hozzánk intézett levelét, és természetesen választ is adok rá a lap hasábjain.

Submarine Híradó

Új búvárportá
Új mélységi világcsúcs
Juhos Gergely kétszeres világbajnok
Embereket mentettek a delfinek
Magyar búvár rekordkísérlete – a cél a 205 méteres mélység
Delfinek a tükörben
5 napig a víz alatt
Hajómúzeum lesz Cousteau jármûvébõl
Levél Babához
November 11-én egy számunkra igen kedves búvártársunk távozott az élõk sorából. Baba Kedves, mosolygós lényérõl, szeretetre méltó személyérõl a fõszerkesztõi elõszón kívül külön cikkben is megemlékeztünk.


Búvárélettan
Keszonbetegségek 2. rész

(Szerzõ: Dr. Hajnal Gábor)

A nem megfelelõ kizsilipelés következtében fellépõ keszonbetegség esetén az érrendszerben képzõdõ nitrogénbuborékok tovasodródnak a vérárammal, és eljutnak a test különbözõ részeibe. A betegségkor jelentkezõ tünetek fajtája és súlyosságuk különbözõ. Mik ezek a tünetek, és mik a teendõk a baj bekövetkeztekor? Erre ad választ a neves búvár-orvos írása.

A National Geographik Channel téli filmbemutatói

Tengeralattjárók napja
A Hunley kiemelése
Hadihajók 4/2. rész: Tengeralattjárók
Az elveszett tengeralattjárók
Kutatatás a Belgrano után
Az U-534-es kiemelése
Hitler eltûnt tengeralattjárója
Roncsvadászok napja


SUBMARINE Búvárfotós verseny
(Szerzõ: Herold István)

2004 nyarán Krk szigetén rendeztük meg búvárfotós versenyünket együttmûködésben a Buborék Búvárközponttal. Lapunkban röviden beszámoltunk a verseny eseményeirõl és kimenetelérõl. Ebben a számunkban a résztvevõk figyelemre méltó munkáit mutatjuk meg, amelyek helyezést ugyan nem értek el, de kiváltották elismerésünket.

Találkozás a természettel, az Év Természetfotósa 2004.
Kiss Gábor a gyõztes
(Szerzõ: Herold István)

A NaturArt 1993-ban alapította az Év Természetfotósa díjat, mely évrõl-évre fórumot biztosít a természetfotósok alkotásainak bemutatására, munkáik összehasonlítására. Külön öröm, hogy idén - 2002 után ismét - búvárfotós nyerte a vetélkedést, ezúttal Kiss Gábor személyében, méghozzá jelentõs fölénnyel. Kiemelkedõ eredményéhez nagyban hozzájárul, hogy Gábor az utóbbi egy-két évben már nem elégedett meg a víz alatti felvételek készítésével, hanem tehetségét a szárazföldön is kamatoztatta.

Portfolió
Takáts Kálmán
(Szerzõ: Násfay Béla)

Takáts Kálmán Gyõrben nõtt fel. Még itthon ismerkedett meg a búvárkodással, amely iránti szeretete azután sem csillapodott, hogy 1956-ban elhagyta Magyarországot és Svájcban telepedett le. A víz alatti fotózással már választott hazájában kezdett foglalkozni 1968-tól.
Immáron 75 évesen, sok tanulással és tapasztalattal a háta mögött, még mindig úgy gondol merüléseire, mint „Lélegzetvételek a csend és a békesség birodalmában.” Most bemutatott fotói is ezt a szemléletet tükrözik.