Kalandozások Észak Sulawesin –
A Lembeh-szoros különös teremtményei

(Szerzõ: Násfay Béla)

Mi motíválhat egy búvárfotóst, hogy a kristálytiszta vízben pompázó korallzátonyok, vagy a szédítõ kék mélységbe leszakadó szirtfalak helyett olyan forgalmas tengerszoroshoz utazzon,
melynek sekély, üledékes fenekét sok helyen szemét tarkítja, vizét egy százezres kikötõváros zavarosítja, és jobban tenyészik benne az alga, mint a korall. Van ilyen komoly ok, és ez a Lembeh-szoros egyedülálló élõvilága. Azé a tengerszorosé, amely az utóbbi években a tenger apró „szörnyeire” vadászó fotósok és filmesek titkos, de lassan mégis világszerte ismert merülõhelyévé vált. Ebbe a paradicsomba Násfay Béla kalauzol el bennünket.


Felszerelési tanácsok „újszülött” búvároknak
5. rész - Légzõkészülékek
(Szerzõ: Násfay Béla)

Hatrészes sorozatunk a búvárfelszerelések rengetegébe kalauzolja olvasóinkat, megpróbál segítséget nyújtani a vásárlás elõtt álló újdonsült, vagy akár gyakorlott búvároknak. Ezúttal a légzõkészülékek, azaz a légzõautomaták, a palackok és a szelepek kiválasztásában igyekszünk tanácsot adni.

Érdekességek Neptun isten birodalmából
5. rész
Zsákállatok

(Szerzõ: Molnár Attila)

500 milliárd évvel ezelõtt gerinchúros felépítéssel egy új család kialakulása vette kezdetét a tenger vizében. Ez volt a gerincesek evolúciójának elsõ lépcsõje, melynek ma is élõ bizonyítékai az egyenként mintegy 8-10 centiméteres, különbözõ színben pompázó zsákállatok. Sorozatunk ötödik részében ezeknek az apró lényeknek a világába pillanthatunk be.Expedíció az éjféli nap országába

Búvártúra Izlandon II. rész
(Szerzõ: Kozlovszky Miklós)

A búvárkodás szempontjából szûznek számító Izlandot egyre több turista, – köztük a vizek szerelmesei – keresik fel, hogy vízeséseit, gejzírjeit szemügyre vehesse. Az errõl a csodás vidékrõl készült cikkünk második részében folytatjuk a fjordok világában tett kalandozásunkat, ahol a gyönyörû látvány mellett rengeteg természeti jelenség nehezíti az odalátogató búvárok dolgát. Merüléseik alkalmával a hideg és a meleg víz találkozásánál a látási viszonyok állandó változásával kell például küzdeniük, miközben izgatottan várják a különleges állatvilág megismerését.

Hans Hass 85 éves
(Szerzõ: Násfay Béla)

2004. január 23-án lett 85 éves az élõ legenda, Hans Hass. A sokak által példaképként tisztelt búvárt és víz alatti fotográfust pont ötven esztendõvel ezelõtt ismerhette meg a magyar közönség, amikoris 1955-ben bemutatták a magyar mozik a „Kalandok a Vörös-tengeren” címû filmjét. Az azóta eltelt évtizedek alatt a búvárkodás, a fotózás, filmezés és a víz alatti kutatás mellett egy az élettel kapcsolatos alapvetõ összefüggéseket feltáró elméletet is kidolgozott a búvár-professzor úr.

214 méter mélyen a Blue Hole-ban
(Szerzõ: Herold István)

A múlt év decemberében Egyiptom partjainál különleges rekord felállítására vállalkozott Riczler Gusztáv. A magyar búvár elhatározta ugyanis, hogy az összes szükséges gázt magával víve több mint 210 méter mélyre merül a Vörös-tengerben. A csúcs felállításáról, a merülés körülményeirõl és a háttérben segítôk csapatának munkájáról a rekorder mesélt magazinunknak.

Búvárok a szökõárban
(Szerzõ: Gonda Rudolf)

Cunami néven közismert az a természeti jelenség, melyet 2004. december 26-a óta a világ minden táján ismernek. Tavaly karácsonykor többszázezer ember életét követelte Délkelet-Ázsiában egy földrengést követõ szökõár, amely nem egyszerûen házakat, hanem egész szigeteket mosott el, használhatatlanná téve a környékrõl készült térképeket, árvaságra juttatva gyerekek tucatjait.
A katasztrófa idején turisták tömegei is a térségben tartózkodtak, több ezren életüket vesztették. Voltak, akik átvészelték a tragédiát, és azok a búvárok, akik csodával határos módon megmenekültek, most megdöbbentõ történetüket a nyilvánosság elé tárták.


Kis hírek a Nagyvilágból
(a divecenter.hu rovata)

Dave Shaw végzetes merülése
A kékbálnák populációja nõ, Japán pedig tovább harcol vadászatukért
A tengeri élõvilág és az emberek
Gyógyító és gyógyuló delfinek


Tappancs, pipa, hallátó – avagy jelenetek egy búvároktató hétköznapjaiból 3. rész
Hétköznapi kihívások

(Szerzõ: Szepesházi András)

Még egy olyan tapasztalt merülésvezetõt, mint Szepesházi Andrást is érhet meglepetés egy-egy új tanítvány oktatásakor. A szerzõt egy német házaspár hölgy tagja döbbentette meg, aki tanúságot tett "kitartásáról", "szorgalmáról" és nem utolsó sorban, elképesztõ makacsságáról.

A Tihany roncs
(Szerzõ: Daniel Frka)

Az Osztrák-Magyar Monarchia teherszállító gõzöse, a Tihany 1917 februárjában süllyedt el Unije szigeténél. A közel kilencven éve az Adriában nyugvó hajóhoz merült Daniel Frka, hogy beszámolhasson nekünk a roncs állapotáról és a közelében talált kétezer éves érdekességrõl, illetve néhány remek fotóval örvendeztesse meg az olvasót.

Toplitzsee, a kincses-tó 4. rész
(Szerzõ: Schütz Gabriella, Szentkirályi Ilka)

A náci arany legendája még mindig tartja magát. 2000 nyarán az amerikaiak is megnézték maguknak a Toplitz tavat. Ugyanaz a búvártársaság, amely a Titanicot is megtalálta, engedélyt kapott az osztrák kormánytól, hogy feltérképezze a legmodernebb technika segítségével a tó fenekét. Állításuk szerint õk nem az arany miatt érkeztek…

Wooky-Hole a Boszorkány barlangja
(Szerzõ: Schütz Gabriella)

2004. szeptemberében két angol barlangi búvár új, brit mélységi rekordot állított fel Somersetben, miután sikeresen áttörték a ’85-ben felfedezett járat végén blokádként tornyosuló kavicshalmot. 75,9 méteres mélységben kalandoztak a felfedezõk, a sziklahasadékok és járatok labirintusaiban. A búvárok saját készítésû barlangi újralégzõ készüléket használtak.

Szemelvények a víz alatti régészet történetébõl 1. rész
(Szerzõ: Tóth J. Attila)

A búvárrégészek olyan régész szakemberek, akik a víz alatti régészeti kutatás eszközeinek és módszereinek ismeretében lelõhelyeket tárnak fel, dokumentálják azok állapotát, valamint eltávolítják az üledéket a történelmi maradványokról. Talán ennek a területnek a legizgalmasabb ága a hajóroncsok kutatása, melyeken ókori mûkincsek tömege kápráztatja el a merülõket.

Gianluca Genoni új világrekordja
(Szerzõ: Herold István)

Kilencedik alkalommal ért el új rekordot Gianluca Genoni. Az olasz szabadmerülõ bajnok ezúttal a Tigullio öbölben fekvõ Chiavariban 133 méterre merült, ezzel megdöntötte a váltott súllyal végrehajtott szabadmerülés világcsúcsát.

A búvárkodás fizikája
(Szerzõ: Hankusz Kálmán)

A szerzô a fizika tudományának búvárok számára elengedhetetlen részét ismerteti meg velünk, a búvárkodással és a hajózással kapcsolatos helyi mértékegységek világába kalauzol bennünket, hogy az Afrikába, Karibi térségbe, Indonéziába, Ausztráliába vagy akár Amerikába utazók tisztában lehessenek az ottani átváltási számokkal, és így a legnagyobb biztonságban érezhessék magukat a felszín alatt és felett.

Kérdések – válaszok – vélemények

Egy búvárbarátunk légzõautomata vásárlása elõtt ahhoz kérte a segítségünket, hogy a legmegfelelõbb készüléket tudja kiválasztani. Döntésének meghozatalához megpróbáltunk tanácsot adni.
Egy másik olvasónk kifogásolta, hogy a búvárúszó sport magyar világcsúcsairól kevés anyagot talál lapunkban. Reagáltunk észrevételére, remélhetôleg megfelelô magyarázatot adva.


Submarine Híradó

Szigorodnak az egyiptomi búvárkodás szabályai
Szkafander helyett búvárruha
Napóleoni hajó roncsait tárják fel
Ö sszeütközött két olajszállító tanker Egyiptom partjainál a Földközi-tengeren
Búvárrendõrök tartatják be a szabályokat Cebun
Az év sportolói
Hatalmas gyémántot találtak a búvárok


Könyvsarok

AZ ADRIA TITKAI és a RONCSOK A világ legkedveltebb merülõhelyein köteteket ismertettük.

A National Geographic Channel tavaszi filmbemutatói

Határtalan építészet III. 13/3. rész: A mélység rabjai
Tengeri jármûvek 13/5. rész: Munkások a mélyben
Tengeri jármûvek 13/7. rész: Csábít a mélység
Dakar – az eltûnt tengeralattjáró
Cunami a gyilkos szökõár
Trópusi delfinek


VIII. Országos Búvárfotós Bajnokság

A Magyar Búvár Szakszövetség, a Tengeri Só Alapítvány támogatásával rendezi meg az országos búvárfotós bajnokságot és válogató versenyt. A részvétel nevezés alapján, pályázati formában lehetséges a cikkünkben ismertetett kategóriákban és feltételekkel.

Éjszakai merülés és fényképezés
(Szerzõ: Ábel László)

„Azon a napon befejeztük a második merülést is. A hajó Dél-Nilandhoo felé vette az irányt, és mi a korlátra támaszkodva élveztük a maldívi szikrázó napsütést. Gyönyörkötünk a repülõhalakban, amint a hajótól megriadva egymás után ugráltak ki a kék vízbõl. Még pár óra, és a trópusi nap hirtelen el fog tûnni a látóhatár mögött. A legtöbb búvár ilyenkor rendbe teszi a felszerelését és átadja magát a pihenésnek. De minden bázison akad néhány olyan elvetemült egyén, aki délután sem a pihenésre gondol, hanem alig várja a szürkületet, hogy megint indulhasson a víz alá, egy éjszakai merülésre.

” Fotógaléria – Búvárfotósok albumából
Kovács István

Ebben a számunkban egy civilben autószélvédõ javításával foglalkozó, de amellett gyakorlott búvár fotóit közöltük. Kovács István az Adria, Jordánia, a Maldív-szigetek, Egyiptom, Kuba, Bali, Thaiföld és Mexikó tengeri élõvilágát is megszemlélte már közelrõl, sõt meg is örökítette képein.