Merülések az indonéz szigetvilágban
1. rész
Komodo

(Szerzõ: Molnár Attila)

A természetkedvelõk jobbára olyan helyet keresnek merüléseikhez, ahol kevesen fújják a buborékokat körülöttük. A Kis-Szunda szigetek a Flores-tengerben, Wakatobi a Banda-tenger mellékén, vagy pláne Irian Jaya (ismét Pápua néven) igen vonzónak tûnik ebbõl a szempontból, bár hozzátartozik, hogy igen körülményes oda eljutni. Magazinunk segítségével, most mégis kalandozhatnak ezen a környéken. Megismerkedhetnek az ottlakók életével, a mienktõl lényegesen eltérõ táplálkozási szokásaikkal, egy figyelemreméltó történelmi érdekességgel és nem utolsó sorban a tengeri állat- és növényvilág különlegességeivel.

Felszerelés - Erõs törpe

A MARES nemrég dobta piacra Proton Metal sorozatának limitált szériáját, Metal Tech néven. A kétezres példányszámra korlátozott különleges légzôautomatát teszteltük, mely hamarosan hazánkban is kapható lesz.Teljes biztonságban a Med X Care-rel, a búvárok „sárga-angyalával”
Az esetleges búvárbalesetekre fel kell készülni. A Med X Care búvárorvosai és sürgõsségi mentõsei kifejlesztettek olyan táskákat, amelyek oxigénmaszkot és palackot, szorítókötéseket, injekciókat, takarókat is tartalmaznak. Az elsõsegélynyújtáshoz nélkülözhetetlen felszerelések mellett egyes, komplexebb táskákban hordágyat vagy vízhatlan defibrillátort is találhatunk.


Érdekességek Neptun isten birodalmából
7. rész
Néhány fekete bárány a csalánozók törzsébõl

(Szerzõ: Molnár Attila)

Minden búvár számára ismerõs a viszketõ, égetõ érzés, amelyet a csalánozók csípése vált ki. Ezúttal a kellemetlenség kiváltó okaival ismerkedhetünk meg a hidraszabásúakon és a corallimorpha fajokon keresztül. A cikk írója természetesen a bajok orvoslását is elárulja, így a cikk elolvasása mind a megelõzés, mind a gyógyítás szempontjából segítséget nyújthat.

Tappancs, pipa, hallátó - avagy jelenetek egy búvároktató hétköznapjaiból 5. rész
Kelettõl keletre

(Szerzõ: Szepesházi András)

Indonézia déli szigetcsoportjának félresikerült kiflire emlékeztetõ legtávolabbi csücskére tapadva található a mákszemnyi ország, amelyet legtöbbünk csak a CNN híreibõl ismer: Kelet-Timor. Bár a szárazföld kevés látnivalót tartogat a meglehetõsen szegény országban, a víz annál több meglepetést okoz. És bár nem feltétlenül kellemes élményekre kell csak számítani, a szerzõtõl megszokott humor, még a Föld ezen elmaradott területérõl szóló beszámolót is szórakoztatóvá teszi.

Kalandozások Észak-Sulawesin 4. rész
A Bunaken Tengeri Nemzeti Park

(Szerzõ: Násfay Béla)

Érdekes, változatos helyszínekre invitál a szerzô. Az iszapmerülô helyektôl, pompás korallfalaktól kezdve cápák és barrakudák járta halmegfigyelô helyeken át egészen hajóroncsokig terjed az étlap. Észak-Sulawesi olyan hely, ahol évrôl-évre új fajokat is felfedeznek fel, így nemrégiben egy eddig még ismeretlen pigmeus csikóhalat. A remek képekkel illusztrált cikkben megismerkedhetünk a pipaszár trombitahalakkal, szappansügérekkel, álbohóchalakkal, korallharcsa rajokkal és különleges íjhalakkal is. A vidék még sok titkot rejteget, így késôbb is érdemes felkeresni.

Salzburgi folyóúszás
(Szerzõ: Ábel László)

Az osztrák vízimentõk szervezésében minden év májusában rendezik meg a salzburgi 10 kilométeres folyóúszást. Idén az Amphora Búvár Klub csapata megint részt vett a versenyen. Mivel a Salzbach vize ilyenkor csak 4 fokos, honfitársainknak is szükségük volt rá, hogy fûtse õket a lelkesedés.

SP178 „Gauss”
(Szerzô: Jean-Louis Maurette)
(Fordította: Schütz Gabriella)


Az SP178 egy 1236 tonnás, 70,9 méter hosszú és 11,02 méter széles kereskedelmi hajó volt, melynek kalandos története 1942-ben kezdõdött. A Scyllias expedíció több tagja fente már a fogát erre a Sperrbrecher roncsra, mely Franciaország észak-nyugati részén a normand partoknál süllyedt el, és Dieppe kikötõjétõl kb. hét mérföldre fekszik a homokos tengerfenéken. A csapat ezúttal is az orosz Oktopus Team búváraival merült, hiszen õk ugyanúgy rabjai a jelenkori történelem feledésbe merült roncsainak, mint francia barátaik.

XXVII. PAF Tachov Nemzetközi Búvárfesztivál 2005
(Szerzô: Elôd László)

Miért pont a cseh fõvárostól száz kilométerre fekvõ Tachov ad otthont évtizedek óta a víz alatti világ szerelmeseinek? Mert ez a hagyomány, és itt olcsóbb a szállás, mint Prágában – kapjuk azonnal a választ a lelkes cseh merülõktõl. Szponzor ott sem lenne több, itt pedig még parkolni is könnyebben lehet – folytatják, majd felpattannak hideg sörük mellõl, hogy le ne maradjanak a moziteremben folytatódó vetítésrõl. Búvárfotósunknak, Elôd Lászlónak a tavalyi sikerhez hasonlóan idén is sikerült megszereznie portfólió kategóriában az elsô helyet.

Az ezredik merülés
(Szerzô: Örsi Ferenc)

A cikk szerzõje kilenc-tíz éves kisfiúként moziban csodálta Cousteau "A csend világa" címû filmjét, huszonöt évre rá pedig, maga is a tenger mélyére merészkedett. Ebben az írásában azt az élményét osztja meg velünk, amikor immár ezredszer merült a mélységbe.
A számára felejthetetlen eseménynek Szudán adott otthont festõien kietlen tengerpartjával. Az idõ és a víz hõfoka kitûnõ volt, a látvány pedig bebizonyította, hogy a Vörös-tengert sosem lehet megunni.


Búvárfotós és videós hírek

Mégis lesz búvárfotós VB
Videós és fotós vadászverseny
Kamera Louis Boutan
EredményekKönyvsarok
A Vörös-tenger legszebb merülõhelyei
Horvátország tengerpartja – Adria
Málta és Gozó – A napfény szigete
Indonézia Bali – Az istenek szigete


A varázslatos Phi Phi szigetek
(Szerzô: Malmos Attila)

Phukettõl 48 kilométerre dél-keletre, Kabitól 40 kilométerre dél-nyugatra fekszik ez a kristálytiszta vízzel körülvett szigetcsoport, amely Phi Phi néven ismert. A két sziget, Phi Phi Don és Phi Phi Lae a Nopparat Thara Tengeri Nemzeti Park része. A cikk szerzõje még a 2004 decemberi cunami elõtt járt a vidéken. Az õ élményei felejthetetlenek, de sajnos a természeti katasztrófa pusztítása miatt nem garantált, hogy a közeljövõben mi is átélhetünk ott hasonlókat. Így hát mindenképpen érdemes elolvasni ezt a mosolygós, barátságos emberekrõl, szárazföldi ételkülönlegességekrõl, ricsajozó majmokról, leopárdcápákról, buja trópusi növényzetrõl, hatalmas sziklafalakról és szikrázóan fehér homokos öblöcskékrõl szóló beszámolót.

Küzdelem a gólokért
(Szerzô: Ágh Csaba)

Rögbi. A lexikonok szerint 1823-ban játszották elõször az angliai Rugby-i College-ban. A szabályok értelmében két 15 fõs csapat küzd egymás ellen azzal a céllal, hogy a labdát az ellenfél kapuvonala mögé juttassa, vagy a 3 méter magasan lévõ kapufa fölé rúgja. De hogyan kerül mindez a víz alá?

Toplitzsee, a kincses-tó 6. rész
(Szerzô: Schütz Gabriella)

Aki eddig velünk tartott a „tó körüli utazásban”, az tudja, hogy nem kevés pénzbe, idõbe és emberéletbe került az az eddigi számtalan kaland, melynek során a lelkes utazók a Salzkammergut festõi hegyei közé ékelt tó titkát kutatták. Az azonban, hogy a Toplitzsee melyik része rejti a náci aranyakat, eddig sajnos nem derült ki. A szomszédos Altausse vize azonban feltehetõleg még tartogat meglepetéseket, hiszen huszonnégy aranyrudat és más kincseket találtak a felfedezõk ebben a tóban...

Kérdések, válaszok, vélemények

Fehér Tamás kaposvári olvasónk írt szerkesztõségünkbe, hogy a decemberi cunamival kapcsolatban jónéhány tudnivalót megosszon velünk. Levele sok érdekes információt tartogat még a tengereket igazán jól ismerõ búvároknak is.
Egy másik olvasónk a márciusban a Tihany nevû gõzösrõl megjelent cikkünkkel kapcsolatban szerette volna tisztázni, hogy miként fordulhat elõ, hogy bár a cikkünk egy Horvátországban merülhetõ roncsot említett, õ maga Montenegróban szintén egy Tihany nevû hajó maradványait láthatta a tenger fenekén.


Irodalmi ásatások búvároknak 1. rész

Cápavadászok a tenger alatt
A közelmúltban emlékeztünk meg Hans Hass, sportágunk nagy osztrák úttörõjének, az 50 éves magyar könnyûbúvár tevékenység legfôbb ihletõjének 85. születésnapjáról. Az immár 86 éves biológus-etológus professzor úr tiszteletére álljon itt a szerkesztõ magyar nyelvû irodalmi „ásatásainak” elsõ lelete az Ünnep címû lap 1941. március 1-i számából.


Kishírek a Nagyvilágból
(a divecenter.hu rovata)

Egy muréna majdnem leharapta egy búvár kezét
Sikeres korall átültetés
Vihart kavart a szigonnyal vadászó búvár
A neten követhetõ nyomon egy roncs újjáéledéseA National Geographic Channel nyári filmbemutatói
Roncsvadászok III. 7/1. rész: Normandiai maradványok
Roncsvadászok III. 7/3. rész: Az elsõ tengeralattjárók nyomában
Cápa-csali
Roncsvadászok III. 7/6. rész: Hitler titokzatos tengeralattjárója
Ragadozónak született VI. 3/1. rész: Víz alatti vadászok
Tengeri jármûvek 13/9. rész: Bombák a mélyben
Az igazság nyomában 10/6. rész: Tavi szörnyek


Submarine Híradó

Jó és rossz hír az Adriáról
Cápatámadásban eltûnt egy búvár
Tévéadásban a búvár halála
Kölcsönözhetõ kiállítás
A természet visszavág
Gyerekeket gyógyít a delfin
Átadták a világ legnagyobb medencéjét
Lapzárta után kaptuk a szomorú hírt: Elhunyt Vida István


VIII. Országos Búvárfotós Bajnokság
(Szerzô: Násfay Béla)

Azt írtuk legutóbb: „ Foghíjas mezõny gyûlt össze ezen az országos pályázaton, hiszen jó néhány neves fotográfusunk nem indult el rajta, a gyõzelmet és a helyezéseket szerencsére mégis magas színvonalú képekkel szerezték meg.” A magas szinvonalat igazolják a magazinunkban ezúttal bemutatott képek is, amelyek a gyõztesek mögött, akár az 5. vagy a 9. helyen végeztek, ugyanakkor némi tanulsággal is szolgálnak.