Kiskapu a búvárparadicsomba
(Szerzõ: Násfay Béla)

A cikk egy exkluzív lehetõséget kínál megszállott búvároknak a Korall Természetbarát Búvár Klub évtizedes tapasztalata alapján. Kevéssé ismert ugyanis, hogy egy évtizedek óta Dahabban élõ német búvár vállalkozó révén még manapság is táborozni lehet a Vörös-tenger partján, mégpedig a világ egyik legjobb merülési helyszínén, a Ras Mohammed Nemzeti Parkban.

Tanácsok újszülött búvároknak 8. rész
Tanuljunk búvárkodni!

(Szerzõ: Násfay Béla)

A cikksorozat ezen része a búvárkodás gondolatával kacérkodókban felmerülõ alapvetõ kérdésekkel foglalkozik. Választ keres arra a kérdésre, hogy kell-e nekünk egyáltalán búváriskola? Persze a kérdés a cikkben szereplô indokok alapján költôinek bizonyul. Ebben a részben sorra kerül a hazánkban mûködõ négy nagyobb oktatási rendszer, a CMAS, NAUI, PADI, SSI legfõbb jellemzõinek bemutatása is.

Érdekességek Neptun isten birodalmából
10. rész
„Romantikus” történet egy szivacsbörtönrõl

(Szerzõ: Molnár Attila)

Ismert, hogy a szivacsok népes törzse vagy 10.000 fajával minden tengerben képviseli magát. Most az üvegszivacsok legszebb tagjával, a Vénuszkosár szivaccsal ismerkedhetünk meg közelebbrõl és megtudhatjuk azt is, hogy kit zárnak be életfogytiglan ebbe a szokatlan szivacsbörtönbe.

Tappancs, pipa, hallátó - avagy jelenetek egy búvároktató hétköznapjaiból 8. rész
Lázad a szervezet

(Szerzõ: Szepesházi András)

Az eredeti humorú szerzõ ezúttal a búvárkodás során beszerezhetõ fülgyulladásról ír, de persze merõben szokatlan módon. Megismerhetjük e nyavalya balinéz orvoslási módszereit, majd meglepõ fordulattal azt is, hogy miként védi a mágikus péniszgyûrû a tolvajokat.

Az „U-976-os dosszé”
(Szerzõ: Jean-Louis Maurette, Christophe Moriceau)
(Fordította: Schütz Gabriella)


A szerzô és csapatának neve már nem cseng ismeretlenül a Submarine olvasóinak. Számos II. világháborús roncsot fedeztek fel, fôként Franciaország észak-nyugati részén Bretagne partjainál, ahol az újkori történelem legszörnyûbb háborújának megannyi véres csatája játszódott le. A Scyllas Expedíció roncsvadászai ezúttal a La Manche-csatorna hûvös vizeibe, egy „Szürke farkas” gyomrába invitálják az olvasót, azaz egy elsüllyesztett német tengeralattjáró roncsába.

Montenegró nõi szemmel
(Szerzõ: Csonka Judit)

Sajátos, humorral fûszerezett vallomást olvashatunk egy montenegrói tengerpartra vezetô autóútról, néhány, a megpróbáltatásokat feledtetni próbáló merülésrõl, no meg olyanról is, mely csupán a bázisvezetõ sörének lehûtését szolgálta.

Atlantisz, az elveszett világ
(Szerzõk: Herold István, Schütz Gabriella)

Egy kajmán-szigeteki mûvész régi álmát váltotta valóra, amikor egy csendes lagúnában megépítette a mítikus Atlantisz elveszett városát. Ez a hely, ahol a mitológia és a valóság találkozik. Az élmény, hogy egy víz alatti város maradványai között kalandozhatunk vonzó lehet a szabadtüdõs és készülékes búvárok számára egyaránt.

Isverna, a barlangi kalandtúra
(Szerzõ: Schütz Gabriella)

Sajnos a legtöbben csak a baleseti jelentésekbôl ismerhetik ezt a gyönyörû forrásbarlangot. (2002-ben két magyar búvár vesztette itt az életét, tragikus módon, nem merülés közben.)Magyar búvárokkal keressük fel, és járjuk be hol szárazon, hol víz alatt az Isvernai-barlangot. Szakértõk szerint „könnyû” barlang, de az ezúttal is bizonyítást nyer, hogy a zárttéri merüléseket illik mindig komolyan és felkészülten venni. A jutalmunk cserébe egyedülálló élmények lehetnek.

Barátok közt
(Szerzõ: Szabó Károly)

Elôfordul, hogy néhány televíziós személyiség szinte családtaggá válik, nap mint nap találkozunk velük - legalábbis az általuk megszemélyesített alakokkal. A Barátok közt közkedvelt Szentmihályi Zsófiáját alakító Kiss Ramóna imádja a búvárkodást, és az interjúból kiderül, hogy nemcsak rajong érte, de gyakorlott merülô is.

Megalakult az elsõ magyar búvárbázis lánc Egyiptomban
(Szerzõ: Herold István)

A cikkbõl megtudhatjuk, hogyan született meg Szente Zsolt „búvármániája” okán Sharm El Sheikh-ben az Aquasharm diving center, amelynek társait - az üzleti sikerek után - már Marsa Alamban és Hurghadában is fellelhetjük.

WR 1 hadmûvelet: 330 méter
Világrekord született a készülékes merülés történetében

(Szerzõ: Pascal Bernabé)

2005. július 5-ig nyílt vízben, önálló légzõkészülékkel merülve csak három ember járt 300 méternél mélyebben: John Bennett (308 m), Nuno Gomez (318 m) és Mark Ellyatt (313 m). Ezen a napon a szerzõ 330 méterre javította a világrekordot Korzika partjai közelében a Földközi tengerben. Érdekfeszítõ beszámolója szerint nem volt éppen sima útja. 265 méteren a hélium hatására remegõ kezei közül kicsúszott egy váltógázas palack, 330-on pedig megsérült a dobhártyája. A nehézségek ellenére óriási élménnyel és egy döbbenetes rekorddal lett gazdagabb.

A repülõ hal visszatér
(Szerzõ: Horváth Balázs)

Még a szabadmerülõ világ is megdöbbenve hallotta, hogy az osztrák Herbert Nitsch négy kategóriában is világcsúcs kísérletet jelentett be 2005 októberére. Magyar búvárok is jelen voltak az Adrián végrehajtott kísérletnél, így elsô kézbôl értesültünk a fejleményekrôl.

Irodalmi ásatások búvároknak 4. rész
„ A búvársisak birodalma”

Charles William Beebe amerikai zoológus elsôsorban tengerkutatással foglalkozott. A Királyi Magyar Természettudományi Társulat által 1937-ben kiadott „Félmérföldnyire a tenger színe alatt” címû könyve a búvárkodás történetérôl, merüléseirõl, saját búvárkalandjairól, és a tenger titkairól szól, mely kedvelt olvasmánya és ötletadója volt korábban a magyar búvároknak is. Ebbôl olvashatunk most mi is ízelítõt.

SUBMARINE Híradó

Extrém teljesítmény – palack nélkül a Blue Hole alatt
Fiatalítás az MBSZ-ben
MAN II. (Magyar Apnea Nap)

Kis hírek a nagyvilágból
(a divecenter.hu rovata)

A világ legdrágább hajóroncsa
Öt új roncs a Vörös-tengeren
Egyre több a delfin Európában
Engedélyezték a merülést az új hurghadai roncsnál
Forradalmi változás a görög búvárkodásban


„Az Év Természetfotósa” 2005
(Szerzõ: Násfay Béla)

A hozzáértôk már a nyilvános zsûrizéseken látták, hogy szoros eredmény várható a fôdíjért folytatott versenyben. Nagy örömünkre meglepõ módon ismét búvárfotós, Elõd László vitte el a fõdíjat.

A National Geographic Channel mûsorából

Víz alatti vadászok
Az óceán fogságában
Veszedelmes partvidék
Cápák: a mélység urai
Veszélyben a cápák
Viharos történetek – cunami Sri Lankán
Ó ceán az üveg mögött


Portfólió: Elõd László
(Szerzõ: Herold István)

1997-ben kezdett el búvárkodni, és már szinte az elsô vízbeérkezéstôl kezdve kamerával merül. Búvárfotósként a 2001. évi SUBMARINE búvárfotós utánpótlás versenyen tûnt fel és aratott meggyôzô sikert. Az elmúlt években lehetôsége nyílt felfedezni egzotikusabb merülôhelyeket is, és az itt begyûjtött remek anyaggal számos versenyt, fotós bajnokságot is megnyert, illetve szép helyezést ért el mind hazai, mind nemzetközi szinten.