Az iszapmerülés szépségei
(Szerzõ: Molnár Attila)

Nem is olyan régen jöttek rá egyes felfedezõ kedvû búvárok, hogy az iszapos, homokos, törmelékes öblökben és partszakaszokon is érdekes, sõt különös élõlények élnek, még ha elsõ látásra nehéz is õket felfedezni. Így volt ez a szerzõvel is elsõ iszapmerülésén a Milne-öbölben, Pápua Új-Guinea partjainál. Hogy mi mindennel lehet találkozni az ilyen helyeken, ebbõl kapunk képes-mesés ízelítõt.

Komputerek szárazon és vízen

Ezúttal búvárkomputerekkel barátkoztunk a parton és merülés közben, a szó szoros értelmében több szemszögbõl is összehasonlítva a technikát, így lapunk egyik szerkesztõje csodálkozik rá az új fejlesztésre, illetve egy búvároktató hölgy is megosztja velünk véleményét.


Gekkó vagy vipera?
(Szerzõ: Násfay Béla)

A szerzõ arról mesél, hogyan barátkozott össze egy kölcsönkapott Gekko búvárkomputerrel, és miért döntene alighanem mégis egy Vyper vásárlása mellett.
Gekko kontra Vyper – a SUUNTO üdvöskéi
(Szerzõ: Kiss Bernadett)
A felállás hasonló mint az elõzõ cikkben, csak ezúttal részleteiben is megismerkedhetünk a Gekko erényeivel.
A szerzõ értékelése: „Minden, ami nagyon kell, minden, ami nélkül nem érdemes, és semmi, ami nem igazán szükséges.”


Tanácsok „újszülött” búvároknak 9. rész
Hol tanuljunk búvárkodni?

(Szerzõk: Herold István, Násfay Béla)

Mielõtt a címben feltett kérdésre általános érvényû választ adnánk, a 8. rész folytatásaként áttekintjük a fontosabb tudnivalókat a további négy – oktatóik révén hazánkban is mûködõ – oktatási rendszert, nevezetesen az IANTD, a NASE, a TDI-SDI és az UEF rendszert.

„Újszülött” búvársors

Egy vidéken élõ biológus-természetjáró házaspár férfi tagja által a szerkesztõnek írt levelek részleteibõl áll össze a kép, hogyan szeretett bele a vízfelszín alatti világba.
A „fertõzés” pillanata, majd rajtuk való elhatalmasodása nyomon követhetõ, de arról is szó esik, hogy milyen buktatók és vargabetûk várhatnak egyes „újszülött” búvárokra. A végeredmény azonban így is, úgy is: tartós szenvedély.


Érdekességek Neptun isten birodalmából
11. rész:

Mikor támadnak a halak?
(Szerzõ: Attila Molnár)

Néhány jellemzõ példáról olvashatunk, amikor lakhelyük vagy ikráik védelmében a halak a búvárt támadják meg. De elõfordulhat harapás vadon élõ állatok etetése közben is.

Tappancs, pipa, hallátó – avagy jelenetek egy búvároktató hétköznapjaiból 9. rész
Szép remények
(Szerzõ: Szepesházi András)

Az eredeti humorú szerzõ ezúttal a búvároktatók olyan napjairól ír, amelyekbõl nem lehet nyertesen kijönni. Mikor példának okáért, három kezdõ, ámde aggódó és túlsúlyos búvárhölgy képében jelenik meg a kegyetlen sors. A viszontagságos merülés végén azt is megtudjuk, hogy fél uszonnyal úszni nem balsors, hanem „oktatói trükk”

Ludwig Janssen, a folyó kincse
(Szerzõ: Jean-Louis Maurette, Christophe Moriceau)
(Fordította: Schütz Gabriella)


A Scyllas Expedíció francia roncsvadászai szerint ritka gyöngyszemnek számítanak azok a roncsok, amelyek elérhetõ mélységben pihennek, és mégis rejtegetnek érdekességeket a tapasztalt búvárok számára. A Ludwig Janssen roncsának az a különlegessége, hogy édesvízben fekszik, a bretagne-i Trieux folyó torkolatában.

Tengerbiológia kezdõknek és haladóknak
Tengermélyi gigászok, avagy a mélytengeri óriáskalmárok élete és munkássága
(Szerzõ: Németh Szabolcs)

Évszázadok óta éltek, élnek legendák a tengerészek körében az óriás tengeri szörnyrõl, a krákról, mely hajókat és matrózokat ránt le a mélybe. Mint nagyon sok legendának, ennek is van valóságalapja, bár korántsem olyan rémisztõ, mint amelyeket a kikötõi kocsmákban lehetett hallani. A közelmúltban japán kutatóknak sikerült elsõ ízben felvételeket készíteni egy élõ mélytengeri óriáskalmárról.

Mégis van „magyar tenger”!
avagy: elfeledett jogaink

(Szerzõ: Násfay Béla)

Bármilyen meglepõ, de 1927 óta, ma is hatályban lévõ törvényes jogaink vannak a Norvégiától északra fekvõ Spitzbergákon, amelyet ma Svalboard-szigetek néven ismernek. Tehát kalandozó, vállalkozó magyarok: kössük fel a száraz alsót és kalandra fel a Spitzbergákra!

Barlangi búvárexpedíciók
Isverna expedíció 2004 1. rész

(Szerzõ: Mogyorósi Gábor)

A Nyugati-Kárpátok peremén található Románia egyik legelhagyatottabb csücske, a Mehedin karsztvidék. Van ezen a környéken egy kristálytiszta vizû barlang, ahol ideális körülmények között lehet búvárkodni. Ez az Izverna. Egy magyar búvárcsoport ezúttal nemcsak a gyakran látogatott levegõs-vizes szakaszokat járta be, hanem sokkal mélyebbre hatolt be a föld gyomrába.

Velünk élõ múlt…
A Delfin 40, a Korall 25 éves

(Szerzõ: Násfay Béla)

1965-ben alakult meg az FTSK Budapest Víz alatti Kutatócsoport - a késõbbi Delfin Könnyûbúvár Szakosztály -, és abból vált ki 1980-ban a Korall Természetbarát Búvár Klub. E két társaság tevékenysége 40 éven át aktív, eredményes, emlékezetes és tanulságos része a magyar búvártörténelemnek.

Lipótmezõn jártunk
(Szerzõ: Herold István)

A cikk címe – gyanítom – némi magyarázatra szorul. Nem ideggyógyászati kezelés, vagy pszichológiai problémák miatt járt a szerzõ Lipótmezõn, hanem merülést tervezett, bár felszerelése ezúttal csupán egy komputerre korlátozódott. Ott helyezték ugyanis üzembe gyógyászati célokra a Baromedical Rt. korszerû, nagynyomású kamráját, és ebben nyílt lehetõség egy 50 méteres mélymerülésre.

Merülés a jég alatt
(Szerzõ: Schütz Gabriella)

Sokak szemében õrültségnek tûnik, hogy valaki télvíz idején vastag jégtakaró alá merüljön, abba a rettentõ hideg vízbe. Pedig a jég alatti fényjáték leírhatatlan élményt nyújt, a kristályok ragyogása káprázatos, ez egy újabb kék csoda, amit érdemes megtapasztalni. Legalább egyszer. Ezt bizonyítja a szerzõ élménybeszámolója.

Irodalmi ásatások búvároknak 5. rész
„A görög gálya titka”

1952-ben egy búvárbaleset okán Cousteau kapitány csapatának tudomására jutott egy Marseille közelében elsüllyedt ókori görög hajó lelõhelye. Az érdekes víz alatti régészeti feltárás történetét, amelynek során a tragikus végû út kezdetét, történetét és végét is sikerült kideríteni, többek között Szentiványi Jenõ fenti címû ifjúsági regénye meséli el.

Víz alatti céllövészet
(Szerzõ: Ágh Csaba)

A szabadtüdõs búvársportban számos különös, nálunk kevéssé ismert versenyszám van. Ilyen a víz alatti céllövészet, amely lelkes hazai szervezõi révén talán Magyarországon is meghonosodik.

2. SUBMARINE Búvárfotós Verseny

2004-ben sikeres búvárfotós versenyünk után határoztuk el, hogy kétévente megrendezzük a hazai víz alatti fotósok békés küzdelmét. Az írás 2006 júniusára, az Adriára kiírt „éleslövészet” versenykiírását tartalmazza.

Egy slukk a palackból vagy a cigarettádból… Merülni vagy füstölni? Dönts!
(Szerzõ: Schütz Gabriella)

Sokszor látott már a szerzõ cigarettázni búvárokat, még teljes felszerelésben is, azon ügyeskedve, hogy még egy utolsót szippanthassanak lemerülés elõtt. A cikkbõl megtudhatjuk, hogy a dohányzás miért hatványozottan ártalmas a búvárok számára.

Kis hírek a nagyvilágból
(a divecenter.hu rovata)

Újralégzõs búvárok balesetei
Szigorítások Új-Zélandon
A cápák továbbra is a figyelem középpontjában
Divatban a búvárrekordok
Új safagai roncs


Könyvsarok

„Az év természetfotói – Magyarország 2005.”
”Az év természetfotói 2005 (BBC)”
Dr. Kalotás Zsolt: A Duna-Dráva Nemzeti Park
Bill Curtsinger: Végtelen mélység
Angelo Mojetta: Vörös-tenger – víz alatti paradicsom


A National Geographic Channel mûsorából


Vadász vagy áldozat? 6/6. rész: Cápatámadás
Nehéz napok a Föld nevû bolygón 4/4. rész: Mérgezett vizek
A Balti-tenger szellemei


Portfólió

Antidio és Paolo Rossi
Az olasz testvérpár hosszú évtizedek szabadtüdõs búvárkodása után 2001-ben kezdett el a víz alatti fényképezéssel foglalkozni. Kedvenc merülõhelyeiken készített digitális felvételeiket nemzetközi búvárfotós versenyeken is díjazták.