Vietnam, a Sárkány-föld
(Szerzõ: Malmos Attila, Schütz Gabriella)

Sárszínû folyók, méregzöld rizsföldek, a tenger habos kékje, az õserdõk bujasága, a vörös utak, a csúcsos bambuszsapka, a „non”, a fekete fából készült pálcika, a „dua”, mindez egyet jelent, a sárkány alakú országot, utunk célját: Vietnamot. Szervezett búvártúra eddig még nem indult hazánkból ebbe az egzotikus keleti országba, így a Submarine olvasói elsõként és elsõ kézbõl értesülhetnek a megannyi ott szerzett (nem csak) búvárélményrõl.Felszerelési tanácsok „újszülött” búvároknak

6. rész - Búvármûszerek
(Szerzõ: Násfay Béla)

Hatrészes sorozatunk utolsó fejezetében a mûszerek kerülnek sorra, így a búvárórák, mélységmérõk, komputerek és tájolók.

É rdekességek Neptun isten birodalmából
6. rész
Tengeri tollkorallok

(Szerzõ: Molnár Attila)

Ezekrõl a különös lényekrõl elsõ ránézésre nem feltétlenül lehet eldönteni, hogy vajon növények-e vagy állatok. õk bizony „virágállatok”, a nyolcosztatú alosztály tagjai. Aki részletesen meg szeretne megismerkedni velük, megteheti cikkünkbõl. Aki pedig egyben a személyes találkozás híve is, azt ajánljuk, hogy a homokos, iszapos tengerfenéken leskelõdjön, fõleg éjjel. Tapogatásuk azonban semmilyen napszakban nem ajánlott!

Kalandozások Észak Sulawesin 3. rész
A Bunaken Tengeri Nemzeti Park

(Szerzõ: Násfay Béla)

Amikor a magunkfajta uszonyos ember a trópusokról álmodik, lelki szemei elõtt kristálytiszta vízben pompázó korallzátonyok képe jelenik meg, vagy szédítõ kék mélységbe leszakadó szirtfalak a tengerlakók kisebb-nagyobb csodáival. Nem meglepõ hát, ha a lembeh-szorosi érdekes és kellemes „iszapmerülések” után Észak –Sulawesi nyugati, celebes-tengeri oldalára települünk át, ahol a nagy mélységekbõl feltörõ vulkanikus szigeteket pompás korallzátonyok veszik körül.

Tappancs, pipa, hallátó – avagy jelenetek egy búvároktató hétköznapjaiból 4. rész
Víz alatti paparazzi

(Szerzõ: Szepesházi András)

A sorozat szerzôje ezúttal „csikóhal-vadászatra” invitálta egy barátját. De persze nem kell rosszra gondolni, hiszen valójában nem elkapni, inkább csak lekapni, vagyis lefotózni szerették volna az apró állatkát.
A búvárok egy hajnali órában, a kampori öbölben való próbálkozásainak története nyilván mindenkinek mosolyt csal az arcára, és erre a szerzõ neve mellett, a tengeri élõlényekhez való közeledésük a garancia.


2005 Párizs – Búvárkiállítás
(Szerzõ: Schütz Gabriella)

Igen, Párizs megér egy misét, sõt akár kettõt is. Fõként akkor, mikor itt jön össze a búvárvilág színe-java, és találkozik egy jólesõen „búvárszagú”, kitûnõ hangulatú rendezvényen. Errõl az eseményrõl természetesen lapunk sem maradhatott le.

Szemelvények a víz alatti régészet történetébõl 2. rész
(Szerzõ: Tóth J. Attila)

A víz alatti feltárások eredményeként rengeteg ismeretet szerezhettünk a kezdeti hajóépítési technikákról. Az õskorban még egyetlen fatörzsbõl kifaragott csónakot használtak, míg az ókor már bõvelkedett a különbözõ vízi eszközök típusaiban. Csodás kikötõk várták az utas- és teherszállító hajók tucatjait, melyek közül nem is egy a balszerencsének köszönhetõen elsüllyedt, és többezer év után is a habok között pihenve szolgáltat történelmi adatokat a mai ember számára. Sorozatunkban a régész szerzô megosztja velünk azokat a titkokat, amelyekrôl ezek a roncsok mesélnek a szakembereknek.

A LINA roncs
(Szerzõ: Daniel Frka)
(Fordította: Kristóf Péter)


A LINA egy olasz teherszállító gõzhajó, amely 1914. decemberében süllyedt el Cres-sziget partjainak ütközve. A roncs így immáron kilencven évtizede nyugszik a habokban. Közelében az áramlatok erõssége gyenge, a látótávolság pedig kitûnõ. Létezésérõl már régóta tudtak, bár neve csak 1978-ban vált ismertté. Történetérõl és mai állapotáról szinte mindent megtudhatnak magazinunk ezen cikkébõl.

A delfinek szexuális élete
(Szerzõ: Schütz Gabriella)

A delfinekben van valami varázslatos, mindig is felkeltették érdeklõdésünket, és mosolyt csaltak az emberek arcára. Életük és viselkedésük állandó kutatások és megfigyelések tárgya. Ismereteink ezekrõl a lényekrõl egyre szerteágazóbbak, szerelmi életükrõl azonban kevesen tudtunk. Pedig az állatvilágból õk azok, akik hozzánk emberekhez hasonlóan, szintén szeretik egymást szeretni.

Kis hírek a Nagyvilágból

(a divecenter.hu rovata)

Búvárok a nagyvilágban
Cápa, mint fõfogás
Tovább folytatódik a környezetrombolás
Ö tcsillagos vízalatti hotel
Újabb leletek a tenger mélyérõl


A terhesség és a búvársport
(Szerzõ: Ábel László)

A legtöbb nõi búvár nem is gondol a terhességre addig, amíg a dolog vele meg nem történik. Képzeljük el, hogy ott állunk a régen várt túra repülõjegyével a kezünkben, és kiderül, hogy gyermeket várunk. Vagy ami még nyugtalanítóbb, ha utólag jövünk rá, hogy terhesen merültük végig a túrát. Mit csináljunk? Tilos akkor a merülés? Lehet baja a babának? Ezekre a kérdésekre is választ ad írásunk.

Kérdések – válaszok – vélemények

Egy olvasónk azért fordult szerkesztõségünkhöz, mert Hans Hass dvd-hez vagy videokazettához szeretett volna hozzájutni. Míg egy másik levélíró arról számolt be, hogy barátaival miként járult hozzá a Horvátországban a tengerfenék és a part megtisztításához egy öko-nap keretében.

Toplitzsee, a kincses-tó 5. rész
(Szerzõ: Schütz Gabriella, Szentkirályi Ilka)

Toplitzsee és kisebb nagyobb „tótestvérei”, egytõl egyig 900 és 1500 méteres tengerszint feletti magasságban nyújtóznak, az ausztriai Salzkammergut régióban. Sokan utaznak ide kikapcsolódni a kristálytiszta tavak mellé. Elsüllyedt erdõ, végtelen látótávolság, vadászó csukák, melyik búvár ne lenne kíváncsi? Toplitzsee-ben hatóságilag tilos ugyan a merülés, de külön engedéllyel ez is lehetséges, bár borsos áron. A többi tóban azonban lehet hódolni ennek a szenvedélynek, és az itteni merülések garantáltan maradandó élményt hoznak minden idelátogató búvárnak.

Submarine Híradó

Enyhítettek az új egyiptomi búvárszabályokon
A Tengeri Só Filmfesztivál szervezõitõl kaptuk az értesítést
Zene a víz alatt
Búvárok a börtönbõl
Búvárok kutatják az elsüllyedt tankert
Merülés Krisna legendás víz alatti városához
Vasalás a víz alatt


A National Geographic Channel filmbemutatói

Tengeri jármûvek 13/13. rész: Víz alatti kutatóbázis
Hollandia gátjai
Határtalan építészet III. 13/6. rész: Úszó paloták
Norvégia rejtett csodái
Az Özönvíz
A sarkvidék nagyfogú óriásai


Arany Delfin Fesztivál – Moszkva 2005
(Szerzõ: Elõd László)

Moszkva messze van. Autóval szinte lehetetlen oda eljutni, a repülõút pedig, nagyon drága. De a tudat, hogy az embernek tíz képe valahol a fesztivál szervezõinek asztalán hever a többi ötszáz munkával együtt díjazásra várva, ki bírná ki, hogy itthon maradjon? Cikkünk szerzõje egészen biztosan nem.

Olympus, „híd” az Olimposzra
(Szerzõ: Násfay Béla)

A digitális kompakt fényképezõgépekrõl 2004. tavaszi számunkban írtunk. Ezúttal a nagyobb tudású és egyben drágább, úgynevezett bridge kategóriájú masinák vannak soron. Ezek a gépek mintegy hidat, azaz átmenetet képeznek a kompaktok és a professzionális jellegû, cserélhetõ objektíves SRL-ek között. Az általános ismereteken túl, megismertetjük a 2004-ben megjelent Olympus Camedia C-8080 WZ gépet, amely a búvárfotósok számára is ígéretes teljesítménnyel rendelkezik. Könyvsarok
Találkozás a természettel
Délkelet Ázsia legszebb merülõhelyei


VIII. Országos Búvárfotós Bajnokság
(Szerzõ: Násfay Béla)

Foghíjas mezõny gyûlt össze ezen az országos pályázaton, hiszen jónéhány neves fotográfus nem indult a versenyen. A helyezéseket a zsûri hozzáértésének köszönhetõen mégis magas színvonalú képek szerezték meg. A tíz versenyzõ 193 képe öt kategóriában került a héttagú bírálóbizottság elé. Cikkünk az események menetét és a díjazottak névsorát is ismerteti.

A titok
(Szerzõ: Gulyás Zsolt)

Gulyás Zsolt búvárfotós, aki élete nagy ajándékának tartja azt, hogy képes a víz alatti élõvilág pillanatainak megörökítésére. Cikkében arról mesél, milyen érzés lencsevégre kapni egy másodpercet, majd kimerevítve eltenni az utókor számára egy élõlény életének aprócska darabját. Akik nem tartják szenvedélyüknek a fotózást, akik nem érzik szinte harmadik szemüknek a fényképezõgépet, el sem tudják képzelni, milyen lehet elkészíteni egy ilyen alkotást. Az írás remekül érzékelteti, hogy mi játszódik le egy profi búvárfotósban miközben létrehozza mûvét, és közben egy röpke idõre megállítja a világot.