Kék tenger a tûzhányó lábánál
(Szerzõ: Krázsik József)

A szépséges Szicíliába, a méltán híres üdülõhelyre, Taorminába invitáljuk az olvasót egy kis tavaszi vagy õszi mediterrán tengeri merülésre. Az Etna tûzhányó lábánál az utazók ilyenkor is kellemesen meleg, átlátszó tengerre és különösen az ellátás és kiszolgálás területén kellemes élményekre számíthatnak.

Egy lélegzet ára
(Szerzõ: Dóra Gyula)

A cikksorozat második részében a légzõautomaták elsõ lépcsõjének fejlettebb típusaival, a dugattyús és a membrános kiegyensúlyozott elsõ lépcsõkkel ismerkedhetünk meg.

Párizst látni és...
(Szerzõ: Schütz Gabriella)

Párizsban immár negyedik alkalommal rendezték meg a búvár szakkiállítást és konferenciát, vagy ahogy a szervezõk nevezik a „Szalon”-t. A kiállítás különösen a technikai merülések szerelmeseinek tartogatott újdonságokat, de egyéb érdekes látnivalókról és eseményekrõl is beszámolunk.

Integrált mini légzõkészülék
(Szerzõ: Násfay Béla)

A kezdõknek és az ifjúságnak szánt, címben szereplõ angol sûrített levegõs légzõkészülék 2001-ben, a DEMA-n innovációs díjat kapott.

Profiknak: S600+MK25
(Szerzõ: Herold István)

A rövid cikk a Scubapro legújabb csúcsmodelljét (légzõautomatáját) mutatja be.

Meztelen szépségek
(Szerzõ: Molnár Attila)

A szerzõ egy változatos, attraktív tengeri állatcsoportról, a csupaszkopoltyús csigák rendjérõl ír, számos remek képpel illusztrálva.

Kék Éden
- Tíz év búvárkalandjai a Vörös-tenger mélyén
A Gubal-szoros roncsai I. rész

(Szerzõ: Örsi Ferenc)

A cikksorozat negyedik részében a Vörös-tenger egyiptomi részén a Gubal-szoros hajóroncsaival ismerkedünk. Ezúttal a Dunraven, a Carnatik és a Giannis D kerül bemutatásra, de közben egy viharban majdnem a szerzõ hajója is a tenger fenekére kerül.

Barlangok francia módra
(Szerzõ: Szabó Zoltán)

Magyar barlangkutató búvárokkal keressük fel és járjuk be víz alatt a híres francia karsztvidéken a Lot és a Dordogne folyó barlangjait. Az expedíciónak sikerült a Trou Madame barlangba 980 méter távolságra behatolni!

Sikeres mentés a Rákóczi barlangból
(Szerzõk: Herold István, Násfay Béla)

A cikk részletesen elmeséli - adatokkal és riportokkal színesítve - annak a párját ritkító ötnapos mentõakciónak a történetét, amelyet széles hazai, sõt nemzetközi összefogással az eltévedt búvár életének megmentéséért, majd kihozataláért folytattak.

Adriai búvár etikett
(Szerzõ: Miklós Tamás)

A szerzõ számba veszi azokat a viselkedési normákat, amelyeket minden magyar és más búvárnak is be kell(ene) tartania az Adriai tengerparton, illetve bármely más merülõhelyen.

Merülés az öreg erdõben
(Szerzõ: Ábel László)

Franciaországba, a Mont Blanc hegycsúcsaitól nem messze, az 1269 méter magasan fekvõ Zöldtóba (Lac Vert) kalauzoljuk el a kedves olvasót, amelynek mélyén régen elárasztott erdõ fái láthatók. A szerzõ a magaslati merülés technikájával is foglalkozik és ad hasznos tanácsokat.

Légzõizmok body-buildingje
(Szerzõ: Szelle Gyula)

Bemutatunk egy légzõizmokat erõsítõ, Powebreathe nevû szerkezetet, mely nem csupán a szabadtüdõs búvárok hasznos segédeszköze lehet.

Kedves Jacques!
(Szerzõ: Násfay Béla)

Nyílt levélben megírt búcsú a tragikus hirtelenséggel elhunyt Jacques Mayol-tól, aki palack nélkül elõször merült le 100 méter mélyre.

Kérdések, Válaszok, Vélemények

A búvároktatással és az oktató felelõsségével, felkészültségével foglalkozó olvasói levélre érkeztek reagálások, illetve a MBSZ Oktatói Kollégiumának elnöke is válaszol.
A szabadtüdõs búvárkodás kapcsán érkezett kérdések közül most a légzõcsõ használatáról szól a szakértõ.


SUBMARINE Híradó

Meghívó a Submarine standjára
Airport Marsa Alam
Romok a víz alatt (Kuba)
Elõfizetõi sorsolás
Megalakult a Magyar PADI Búvárok Szövetsége
Olcsón a „Paradicsomba”


Búvárélettan
Mélységi mámor

(Szerzõ: Dr. Hajnal Gábor)

Az ismeretlen mélységek mindig vonzották az embereket, így a kalandokra kész búvárokat is. Mélyre merülve a búvárra rengeteg veszély leselkedik. Az orvos-búvár szerzõ élettani sorozatában ezúttal a nitrogén okozta mélységi mámor okaival, kialakulásával és hatásaival foglalkozik.

Könyvsarok

Horvát szigetek
Adriai hajózási kézikönyv - Horvátország
Nyitott szemmel sorozat kötetei

Cousteau az ember
(Szerzõ: Násfay Béla)

Az öt éve elhunyt kapitány, mint búvár, feltaláló, felfedezõ, média szakember és környezetvédõ jól ismert volt, de mint ember, sõt gyarló ember kevésbé. Ezt pótolja a szerzõ ezzel az írásával.

A National Geographic Channel
tavaszi mûsorából


Gyilkolásra született
Tiltott hullámok
A cápák
Utazások Nick-kel: Találkozás az ördögrájával
A világ legnagyobb halraja


Fotósó
(Szerzõ: Násfay Béla)

Beszámoló a CMAS Búvárfotós Világbajnokság magyar résztvevõinek válogató versenyérõl szól.

Digit vagy nem digit?
(Szerzõ: Násfay Béla)

Keressük a választ arra a kérdésre, hogy a víz alatt fotózóknak érdemes-e ma már digitális gépet és tokot beszerezni.

Magyar hadihajók és ami megmaradt belõlük IX. rész
A Magyar Szent István expedíciók története II. rész

(Szerzõ: Czakó László)

Az érdekes történeti sorozat ezúttal a Szent István csatahajó roncsát felkeresõ második magyar búvár expedíció történetérõl és eredményeirõl számol be. Az értékes és sikeres merüléseket egy végül szerencsés kimenetelû baleset árnyékolta be.
A tenger gyümölcsei
A nemzetközi tengeri konyha „nagykönyvébõl” válogatunk.
Sült hering
Töltött lepényhalfilé