Egzotikus merülõhelyek:
Jambo* Afrika!
Búvárkaland kenyai és tanzániai vizeken

(Szerzõ: Halász Károly)

Aki Kittenberger Kálmán könyvein cseperedett fel, annak valószínûleg gyakran visszatérõ álma a Kilimandzsáró lábainál heverészõ oroszlánok képe, vagy a Serengeti szavannáin átvonuló bivalycsorda fülsiketítõ zaja. Vannak azonban olyanok, akik Hans Hass, vagy Cousteau kapitány fantasztikus víz alatti kalandjait „falták”. A szerzõ mindkettõt egyformán szerette, és ez az élmény valósággá is vált, mikor tízezer kilométer „leküzdése” után kezdõdhettek a kenyai és tanzániai „megpróbáltatások”.
*Nem tévedés: Jambo azaz légy üdvözölve szuahéli nyelven.


Amiben lebeghetünk - a jacket
(Szerzõ: Dóra Gyula, Herold István)

A lebegés, a súlytalanság átélésének csodálatos érzéséhez szükségünk van egy megbízható búvármellényre.
A vásárláshoz, vagy kölcsönzéshez kívánunk segítséget nyújtani a teljesség igénye nélkül oly módon, hogy összehasonlító elemzést készítettünk a magyar piacon fellelhetõ 6 márka 32 különbözõ típusáról, melybõl mindenki megismerheti a számára lényeges paramétereket, és igénye és pénztárcája szerint dönthet.


Tengerbiológia kezdõknek és haladóknak
- Cápa (-avagy a remegésrõl)

(Szerzõ: Németh Szabolcs)

Kevés olyan élõlény van a Földön, melyrõl annyi hiedelem lenne, mint a cápákról. Akárkit kérdezünk meg, az elsõ, ami eszébe jut róluk, hogy veszélyesek az emberre. De vajon ismerjük-e eléggé ezeket a ragadozókat? Indokolt-e félelmünk, vagy sem? Erre ad választ a cikk szerzõje, aki „idéz a cápatörvénykönyvbõl”, mindamellett, hogy tanácsokkal is ellát, hogyan kerüljük el a cápatámadást.

Oktatási rendszerek
TDI

(Szerzõ: Nagy Gábor)

A technika és tudomány fejlõdésével egyre nagyobb mélységek meghódítása vált lehetségessé. Technikai búvárkodással foglalkozó szervezetek alakultak, bázisok jöttek létre, elkezdõdött az oktatók képzése. Jelenleg a legtöbb oktatót a TDI (Technical Diving International) tudja felsorakoztatni. Ez a rész a szervezet történetével, felépítésével és a tanfolyami lehetõségekkel ismertet meg.

Egy belsõ világ 2. rész
(Szerzõ: Dóra Gyula)

A barlang nem alkalmazkodik hozzád, neked kell alkalmazkodni hozzá! Hogyan és mi módon? A magatartásoddal, a gondolkodásoddal és a felszereléseddel. Csak ez az alkalmazkodás biztosítja azt, hogy önfeledten átélhesd azt az élményt, amit ez a misztikus világ magában rejt. Ebben a fejezetben a szerzõ sorra veszi a szükséges felszereléseket, és azokat a módosításokat, melyeket feltétlen el kell végezni rajtuk.

Üvegszálas hajók
(Szerzõ: Juhász László)

Már a szárazföldön érzi az ember a bizsergetõ, sós tengeri levegõt, és alig várja, hogy kihajózhasson. A vízi utazás látványosságaival, újabb és újabb partszakaszok felkutatásával, ha csak egy röpke idõre is, de modernkori Robinsonnak érezhetjük magunkat ebben a rohanó világban. A cikk a teljesség igénye nélkül az üvegszálas hajókat veszi górcsõ alá, jellemzõik, típusaik és felszereltségük alapján.

GALIA hajók
(Szerzõ: Kiss Gábor)

Magyarországon kevésbé ismertek a lengyel hajógyár által gyártott hajók, bár a legmagasabb minõségi követelményeknek is megfelelnek. Ez a rövid bemutatkozás leginkább a hajót vásárolni szándékozóknak a tetszését nyerheti el.

A szabadtüdõs merülés története
1. rész

(Szerzõ: Barabás György)

A szerzõ nem kis feladatot vállalt magára, minthogy feltérképezi a szabadtüdõs merülések történetét a kezdetektõl napjainkig. Ebben a részben megismerhetjük a régmúlt „hõseit”, majd a XX. század elsõ „bajnokát”, a görög szivacshalászt, Jorgos Haggi Stattit. Olvashatunk az amerikai Guy Gilpatricról is, aki a repülõgép pilóták szemüvegét alakította át a víz alatti szemlélõdésre alkalmassá, és megismerkedhetünk Raimondo Bucher és vetélytársai, Ennio Falco és Alberto Novelli gigászi rekordküzdelmével is.

A víz alatti fényképezés 2. rész
Önálló, vízhatlan házba épített fényképezõgépek

(Szerzõ: Söphen László)

Ebben a részben egy jól kihasználható, sok tartozékkal kiegészíthetõ gyártmány két típusával, a Motormarine MX-10 és 2 EX típusokkal barátkozhatnak a víz alatti fotózás iránt érdeklõdõk.

Amilyen mélyre még nem merültem
(Szerzõ: Jim Bowden)

Jim Bowden gondolata azok számára is lenyûgözõen érdekes olvasmány lehet, akiket nem vonz rettentõ mélységek meghódításának vágya, de közelebb kerülhetnek ahhoz a lelkivilághoz, amely ezeket a sokszor õrültnek kikiáltott „csodabogarakat” a szédítõ mélységek leküzdésére sarkalják.

Magyar hadihajók és ami megmaradt belõlük 2. rész -
Az 1915-ös év hajóveszteségei: színrelép Olaszország

(Szerzõ: Czakó László)

Az 1915-ös év a tengeri háború kiszélesedését hozta az Adrián. Új frontok megnyitása következtében újabb és újabb hajók kerültek a tenger fenekére. Lovag Trapp György, az U5 tengeralattjáró parancsnokának emlékiratai segítségével végigélhetjük a Leon Gambetta elsüllyesztését. Ez év tragikus eseményeinek sorába tartozik többek között az U3 tengeralattjáró és a Lika és Triglav rombolók tragikus elvesztése is.