Egzotikus merülõhelyek:
Merülések Mauritiuson
(Szerzõ: dr. Zsuffa András)

Általában a világ elsõ postabélyegérõl ismerik a sziget nevét, pedig egyéb csodálnivaló is van bõven. Gyönyörû korallvilágába ellátogatva a szerzõvel együtt etethetjük meg a hihetetlen méretû halrajokat, vagy részt vehetünk murénasimogatáson, de megküzdhetünk egy nõstényét védõ íjhallal is. Ha mindez nem elég, vár ránk egy falka cápa is, egy közös úszkálásra.

„ A” légzõautomata
(Szerzõ: Miklós Tamás)

A technikai újdonságok, felszerelések közül egy csúcsreduktort ismerhetünk meg. Noha már több mint egy éve Magyarországon is piacon van a POSEIDON svéd cég remek paraméterekkel rendelkezõ légzõautomatája, mégis sok búvártársunk elõtt ismeretlen ez a készülék. Most kiegészítve a mûszaki információkkal, végre felrebbentjük a fátylat.

Tengerbiológia kezdõknek és haladóknak „Védekezem, tehát vagyok”
Mérgezõ tengeri élõlények 1. rész

(Szerzõ: Németh Szabolcs)

Az élõlények a létért folytatott állandó küzdelemben igyekeznek táplálékot szerezni, illetve táplálékká válásukat elkerülni. Ennek egyik módszere, ha mérgezõ anyagot használnak. Legkönnyebben úgy védekezhetünk ellenük, hogy nem megyünk vízbe. Ez a megoldás - búvárok lévén - finoman szólva nem ideális, sokkal jobb, ha megismerjük a veszélyes élõlényeket, és óvatosan bánunk velük.

Oktatási rendszerek
NAUI

(Szerzõ: Miklós Tamás)

Ezúttal a NAUI (National Association of Underwater Instructors) rendszer mutatkozik be. Megismerhetjük alakulását, fõ célkitûzéseit, oktatási filozófiáját.

Dräger story
- az újralégzõk története 1. rész

(Szerzõ: Szántó Petra)

Bepillanthatunk egy több mint 100 éves cég múltjába, melybõl kiderül, miért is olyan fontos a sörivás. Ebben a fejezetben, követve a kronológiát a folyamatos technikai fejlesztéseket egészen 1965-ig kísérhetjük
figyelemmel.

Barlangi búvártalálkozó Tapolcán
(Szerzõ: Herold István)

A Plózer István Víz alatti Barlangkutató Szakosztály hazánkban elõször rendezte meg a Nemzetközi Barlangi Búvártalálkozót. (Cave Diving Camp) Szabó Zoltánt, a rendezvény fõszervezõjét faggattuk a találkozó céljáról, programjáról, tapasztalatairól és a Szakosztály további kutatási terveirõl.

SUBMARINE Híradó.
A víz alatti világ hírei


A Tengeri Só téli programja
Szabadtüdõs Világkupa beharangozó
Víz alatti sörivóverseny
Víz alatti világ - Násfay Béla és Násfayné Kõházi Mária fotókiállítása
Víz alatti fesztivál - Antibes-i beherangozó


A hajómotorok szervizelése és karbantartása
(Szerzõ: Juhász László)

Tekintettel arra, hogy nálunk sajnos nem 12 hónapig tart a nyár, nem csupán egy általános szervizelést, hanem egy komplett téliesítést is végeznünk kell hajónkkal, motorunkkal. Ehhez kaphatunk okos tanácsokat.

A szabadtüdõs merülés története
3. rész

(Szerzõ: Barabás György)

Ebben a fejezetben bepillanthatunk a „gyengébbnek” vélt, de határozottan „szebbik nem” víz alatti vetélkedésébe, majd tanúi lehetünk egy újabb „gyilkos” küzdelemnek Pipin és Pelizzari között, majd jön Genoni és Leferme. Úgy tûnik, a harc sosem ér véget….

A víz alatti fényképezés 4. rész
A víz alatti fényképezõgép tokok

(Szerzõ: Söphen László)

Pontos ismereteink nincsenek arról, ki és mikor készítette az elsõ vízzáró tokot, de tény, hogy Hans Hass az elsõk között kísérletezett ezzel. A technika rohamos fejlõdésével egyre elérhetõbbek a hobbybúvárok számára is ezek a készülékek, így már csak anyagi lehetõségeink szabnak határt annak, hogy milyen színvonalon örökítsük meg a víz alatti világban tett kirándulásainkat.

VIII. Búvárfotós Világbajnokság
2. rész

(Szerzõ: Gulyás Zsolt)

Ennyi izgalom és nehézség után, jöjjön a verseny! Nagylátószög, hal, makro és kreatív. Ezekben a kategóriákban kell maradandót alkotni, mely sikerült is a két magyar versenyzõnek. Gulyás Zsolt a hal kategóriában 5., Dombovári Tibor makróban 2., összetettben 6. helyezést ért el.

Magyar hadihajók és ami megmaradt belõlük 4.rész
1917 - Az ottrontói csata
(Szerzõ: Czakó László)

Elkeseredett küzdelem kezdõdött a tengeri zár szétzúzására. Ezt a feladatot Horthy parancsnokságával a Novara, a Helgoland és a Saida cirkálók végezték, kiegészítve a Csepel és a Balaton rombolókkal. A küzdelmek végkimenetelét értékelve, a Monarchia számára 1917 a tengeri gyõzelmek éve volt.