Málta
(Szerzõ: Mészáros Margit)

A kicsiny szigetország a mediterrán tengerben Olaszország és Afrika között gazdag barlangokban és hajóroncsokban. Kell-e a búvároknak ennél több? Azért jól jön néhány gyakorlati tanács is, amely a cikkben ugyancsak megtalálható.

Egy lélegzet ára
avagy: Mibõl és mennyiért vehetünk levegõt egy merülés alkalmával?

(Szerzõ: Dóra Gyula)

A cikkben megismerkedhetünk a légzõautomaták felépítésével, szerkezeti részeivel és általános müködési elveikkel. Ez a fejezet részletesebben a nyomáscsökkentõ alaptípusával, a dugattyús, nem kiegyensúlyozott elsõ lépcsõ elõnyeivel és hátrányaival ismertet meg.

Komputerek baleset esetén
(Szerzõ: Násfay Béla)

A szerzõ egy érdekes tesztsorozatot ismertet, amelyben tucatnyi búvárkomputernél azt vizsgálták, hogy mennyire számíthatunk az általuk szolgáltatott adatokra baleset esetén, azaz akkor, amikor a legnagyobb szükségünk van rá.

Lloyds kontra élõvilág
(Szerzõ: Németh Szabolcs)

A hajóroncsokat a biológusok is szeretik, mert olyan „mesterséges zátonyok”, amelyek pontos „keletkezési ideje” többnyire ismert. Így azután tanulmányozható az „önkényes lakásfoglalók”, azaz a víz alatti élõlények megtelepedése és növekedési sebessége.

Kék Éden
- Tíz év búvárkalandjai a Vörös-tenger mélyén

A cápák birodalma - a Brotherstõl a Rocky-szigetig
(Szerzõ: Örsi Ferenc)

A 10 évig Egyiptomban élt szerzõ cikksorozata negyedik részében folytatja izgalmas, néha meghökkentõ és veszélyes kalandjainak leírását. Erre a fejezetre is jutott tomboló szélviharban, illetve komoly áramlásban való merülés, de a „barrakuda-horgászat” rejtelmeibe is bepillantást nyerhetünk. Megismerkedhetünk a Vörös-tenger egyiptomi részének olyan nagyhírû, nyílt tengeri zátonyaival, mint a Brothers, a Daedalus, a Zabargad, a Rocky és az Elphinstone.

Szivárvány a jég alatt
(Szerzõ: Dóra Gyula)

Az a búvár, aki télen sem bírja ki merülés nélkül, illetve kellõ kurázsival és megfelelõ felszereléssel rendelkezik, annak ott a lehetõség a befagyott tavakba leereszkedni. A cikkben egy hangulatos jég alá merülésrõl írunk, miközben megismerkedhetünk az ilyen merülések fontosabb technikai feltételeivel és a veszélyes merülés megtervezésével is.

A fiúk a bányában
(Szerzõ: Herold István)

A zord télben, barátságtalan hidegben másik lehetõségünk, ha nem trópusi tengerben csobbanunk, hogy elfogadjuk egy meleg vízû barlang csábítását. Kis csapatunknak alkalma nyílt merülni egy olyan helyen, ahol elõttünk búvár még nem járt, így a „történelmi pillanat” szívet melengetõ érzése is a mienk lehetett. Ez a különleges esemény Tokod-Altáró környékén zajlott, egy karsztvízzel elöntött bányajáratban merültünk, 3 kilométerre a Föld gyomrában...

Az S-57-es torpedónaszád
(Szerzõ: Násfay Béla)

A hajóroncsok olyanok, mint egy háromdimenziós pillanatfelvétel a múltból, az élet és halál határsávjáról. Különösen igaz ez az olyan harcban elsüllyedt hajók esetében, mint amilyen ez a torpedónaszád Dalmáciában, a Peljesac-félsziget partjainál. A szerzõnek abban az izgalmas élményben is része lehetett, hogy a 20 évvel ezelõtti merülések után, napjainkban ismét találkozhatott a múlt ezen kis szeletével.

Szemek
(Szerzõ: Ábel László)

Valószínûleg sok búvár számára egy életre való élmény volt, amikor tágra nyílt szemekkel elõször merült a trópusi tengerben. A csodálatos színek, formák, érdekes élõlények képét nehéz elfelejteni. De vajon õk hogyan látnak minket? A tenger mélyén sokféle látószervvel, szemmel rendelkeznek a halak, rákok, polipok és teknõsök. Ebbõl kapunk kis ízelítõt egy búvárfotós kameráján keresztül.

Randevú a „Kék hölggyel”
(Szerzõ: Szelle Gyula)

Egyes szabadmerülõk a tengert személyesítik meg így. Akik a tengerrel készülnek intimebb kapcsolatot létesíteni, azoknak bizony tisztában kell lenniük a szigorú szabályokkal. Loic Leferme kegyetlennek mondható, kitartó, a testet, lelket, önismeretet, önkontrollt egyaránt fejlesztõ edzésekkel jutott el oda, hogy néhány percig élvezze bensõséges kapcsolatát a „Kék Hölggyel”, miközben felállítja 152 méteres abszolút világrekordját.

Kérdések, Válaszok, Vélemények

A vörös-tengeri szafari több szempontból is „veszélyes üzem”, még ha sokan nem gondolnak rá legalábbis elõre -, hogy mi minden megtörténhet. Hogy mennyire így van, jól mutatja Örsi Ferenc két levelének részlete. A távközlési és búvárvezetõi hibák, a búvárok vegyes képzettségébõl adódó nehézségek, no meg baj esetén az orvosi segítség nehéz elérhetõsége, ebbõl is visszacsengenek.
Szakértõink válaszolnak olvasóink kérdéseire, miszerint hogyan kell kezelni a kevertgázas merülések során esetlegesen fellépõ reduktor meghibásodásokat, illetve lehet-e full face maszkban gázt váltani, és ha igen, akkor hogyan.
Egy olvasónk döbbenetes esetet ír le egy „búvártanfolyamról”, illetve horvátországi merültetésrõl, mellyel kapcsolatban a felelõsöket keresve megszólítja a Magyar Búvár Szövetséget is.


SUBMARINE Híradó

Tengeri Só programja
Boot 2002
Szuperbúvár Bécsbõl
Búvárfotós siker
Ráksztori
Fotó VB
MBSZ közgyûlés
Bevégeztetett a Nikonos V.


Búvárélettan
Pánik

(Szerzõ: Dr. Hajnal Gábor)

A pánik a teljes, józan ítélõképesség elvesztésével járó folyamat, mely a vízben, ha nem oldódik meg, magát az életet veszélyeztetheti. Az orvos-búvár szerzõ búvárélettani sorozatában ezúttal a stressz miatt nem ritkán bekövetkezõ pánik különbözõ fajtáival foglalkozik.

Spektrum Televízió téli filmbemutatók

Teknõsök szigete
Tengervilág
A Kormorán-zátony amfórái
A Karib-tenger vonzásában
A Perzsa-öböl élõvilága
A tengeralattjáró (H.M.S. Superb)
A hódok tava
Tengernyi titok
Déli tengereken
Vízi élõlények
Sós vízeken
Háborgó tengerek

Fotópályázat a búvárfotós utánpótlásnak

Ebben a számban a víz alatt készült nagylátószögû (35 mm-es, vagy annál rövidebb fókusztávolságú) objektívvel diára, illetve negatívra (papírképre) készült legsikeresebb felvételeket mutatjuk be.

VI. Magyar Búvárfotós Pályázat

A kategóriák sorát a legszebb makró és egyéb merülések képei zárják.
Fotógaléria - válogatás amatõr búvárfotósok felvételeibõl


Magyar hadihajók és ami megmaradt belõlük VIII. rész
A Magyar Szent István expedíciók története I. rész

(Szerzõ: Czakó László)

A roncskedvelõ búvárok számára is érdekes történeti sorozat ezúttal a Szent István csatahajó roncsát felkeresõ elsõ magyar búvár expedíciók történetérõl és eredményeirõl számol be a szervezés kezdeti nehézségeitõl kezdve a csatahajó megtalálásán át, egészen a kézzel fogható sikerekig.
A tenger gyümölcsei
A nemzetközi tengeri konyha „nagykönyvébõl” válogatunk.
Lazac florentin
Ropogós pisztráng