Új-Zéland
- A Szegény Lovagok Szigetei

(Szerzõ: Mátis László)

Új-Zéland hozzánk képest valóban a világ „másik végén” van. Azt hihetnénk hát, hogy csak képeskönyvekbõl gyönyörködhetünk a világ egyik legszebb merülõhelyének tartott Poor-Knights-szigetek víz alatti látványában, de a magyar búvárok kalandvágyát nem szabad lebecsülni. A szerzõ, aki hosszabb ideig élt és divemasterként dolgozott Új-Zélandon, részletesen bemutatja a szubtrópusi övezetbe esõ Szegény lovagok szigeteinek rendkívüli természeti szépségeirõl és halgazdagságáról nevezetes merülõhelyeit. A cikk gazdag információs mellékletet is tartalmaz a távoli országról és a búvárkodás ottani körülményeirõl.

Víz alatt a XXI. században
(Szerzõ: Herold István)

Vajon merre tart a búvárkodás? A technika és a tudomány mely vívmányai lesznek mindennapi életünk részei? Ennek eredt a nyomába a szerzõ, hogy külföldi források és tesztelések alapján bemutassa a maszkok és az uszonyok várható fejlõdésének irányait.

Elasztikus csutora
(Szerzõ: Miklós Tamás)

Sokaknak okoz gondot a hagyományos csutora. Rajtuk segít a már magyar piacon is kapható JAX, azaz Joint Relax, melynek lényege, hogy abszolút házilagos megoldással saját szánkhoz, fogainkhoz tudjuk igazítani a csutorát.

Neverlost: Sose tévedj el!
(Szerzõ: Herold István)

Minél biztonságosabbnak érezzük merülésünket, annál jobban tudjuk élvezni a víz alatti világ csodáit. Tájékozódásunkat segítheti az Uwatec által gyártott ultrahanggal mûködõ készülék, mely ára miatt a hagyományos mágneses tájolónak nem jelent konkurenciát, azonban egy igen hasznos és praktikus eszköz.

Védekezem, tehát vagyok
(Szerzõ: Németh Szabolcs)

Azt mondják a szerencse titka csupán annyi, hogy: Ne láss, ne hallj, ne beszélj! A búvárok részére hozzá kellene tenni egy negyediket is: Ne érj hozzá! Az elõzõ részben a szivacsokkal, csalánozókkal, puhatestűekkel és a tüskésbõrűekkel foglalkoztunk. A cikk folytatja a mérgezõ tengeri élõlények bemutatását, ezúttal a mérgezõ szúrású halakra és a mérget tartalmazó halhús fogyasztásának veszélyeire kerül sor.

Oktatási rendszerek
NASE

(Szerzõ: Aladics Ferenc)

A NASE az egyik legfiatalabb oktatási rendszer Magyarországon, így mindazok, akik még nem ismerték felépítését, működését és filozófiáját, most betekinthetnek a NASE (National Academy of Scuba Educators) világába.

Technikai mélymerülés a PADI-ban
(Szerzõ: Dóra Gyula)

35 év után a PADI is engedett a nyomásnak és megalkotta a Tec Rec névre keresztelt technikai merülés képzési formáját, amely 50 méter mélységig terjeszti ki a biztonságos merülés határát.

Dräger Story II. rész
(Szerzõ: Szántó Petra)

Folytatódik a Dräger cég újralégzõ készülékeinek története 1969-tõl napjainkig.

Kék Éden
- Tíz év búvárkalandjai
a Vörös-tenger mélyén

Sharm el Sheikh zátonyai
(Szerzõ: Örsi Ferenc)

A 10 évig Egyiptomban élt szerzõ cikksorozata elsõ részében arról vall, hogyan valósult meg gyermekkori álma, azaz a tenger víz alatti titokzatos világának felfedezése. Gazdag vörös-tengeri tapasztalataiból merítve, a Sharm körüli zátonyokon átélt izgalmas, néhol ugyancsak veszélyes kalandjairól is ír, de egyúttal bepillanthatunk Ras-um-Sid, Paradise, Ras-nos-Rani merülõhelyek csodálatos állat-és növényvilágába is.

Interjú Prof. Manuel Martin-Bueno
ú rral

(Szerzõ: Herold István)

Budapesten ülésezett a CMAS Tudományos bizottsága, így módunk nyílt a CMAS tudományos elnökhelyettesétõl érdeklõdni magyarországi programjáról, benyomásairól, illetve az általa irányított bizottság fõbb feladatairól.

Csábító mélység
- Interjú Schmuck Viktorral

(Szerzõ: Herold István)

Két magyar búvár Schmuck Viktor és Bartók János a tavalyi 120 méteres merülésüket követõen elhatározták, hogy még nagyobb mélységekbe ereszkednek, maguk mögé utasítva a közép-európai mezõnyt. Viktor vall a 150 méteres technikai mélymerülésérõl, a lelki, fizikai és technikai felkészülésrõl, és természetesen jó néhány kulisszatitkot is megtudhatunk.

SUBMARINE Híradó
- a víz alatti világ hírei


Tengeri Só - egy bulis filmfesztivál
Pipin az eszméletét vesztette
Molnár Attila fotókiállítása
Sportközpont épül Gyékényesen
Boot Tulln
Búvár közgyűlés
Búvárfotós siker
Kérdések, válaszok, vélemények
Arról, hogy hogyan kerüljük el a pánikhelyzetet, illetve a dioptriás maszkokról, azaz hogyan is merüljünk szemüveg nélkül.


Szemelvények a magyarországi
búvár-barlangkutatás történetébõl
I. rész

(Szerzõ: Kollár K. Attila)

Az elmúlt 50 évben magyar speleonauták számos barlang víz alatti részét feltárták, feltérképezték és kiépítették, hogy a merülések könnyebbek és biztonságosabbak legyenek. A cikk elsõ részében a nyolcvanas évek közepéig terjedõ idõszak fontosabb víz alatti barlangkutatási eseményeit tekinthetjük át.

Szabadtüdõs világkupa - Nizza
(Szerzõ: Barabás György)

3 tagú magyar csapat próbált szerencsét a sportág történetének eddigi legnagyobb eseményén. A felkészülésrõl, az ellenfelekrõl, a versenyrõl és a szabadtüdõzés kulisszatitkairól a leghitelesebb forrásból, a csapat egyik tagjától értesülhetünk.

Börtönszigetek
(Szerzõ: Násfay Béla)

Goli és Grgur arról vált híressé, illetve hirhedté, hogy a nyolcvanas évekig itt volt Jugoszlávia Gulágja, azaz itt õrizték és dolgoztatták a politikai foglyokat. A kilencvenes évek elején, a délszláv háborúban is fontos szerepet kapott ez a két sziget, itt lett volna a boszniai szerb köztársaság tengeri kijárata. Manapság békés körülmények között merülhetjük végig Rab-sziget környékének legjobb merülõhelyeit, melyekrõl elérési adatokkal és részletes leírással szolgál a szerzõ.

Tengerbiológia kezdõknek
é s haladóknak

(Szerzõ: Herold István)

Riport Németh Szabolcs biológus búvároktatóval a legújabb tengerbiológiai tanfolyamokról és tervezett könyvérõl.

Búvárélettan
Egyenlítés és a fül sérülése
i
(Szerzõ: Dr. Hajnal Gábor)

A nyomásváltozás, melyet fülünkben érzünk akár csak a medence aljára leúszáskor is, búvárfelszereléssel alámerülve megsokszorozódik. Amennyiben valaki úgy próbál meg búvárkodni, hogy fülei nem egészségesek, fájdalmas élményben lehet része. Az orvos-búvár szerzõ a címben felvetett, alapvetõ fontosságú búvárélettani kérdéseket járja körül kellõ alapossággal.

A Spektrum Televízió tavaszi filmbemutatói

Sós vizeken
Varázslatos szigetek
A vizek szerelmesei
Búvárok felfedezõúton
Háborgó tengerek
Vízi élõlények


Az Ikelite Auto 35 fotókameráról
(Szerzõ: Násfay Béla)

A szerzõ a címben megjelölt új kompakt víz alatti fényképezõgépet tesztelte és errõl készített - részben szubjektív - riportot. Erõs kételyeit eloszlatva összességében igen jónak minõsíti ezt a kategóriájában is olcsó gépet. Persze azért a felvételi korlátokat tudomásul kell vennünk, de mindezt leszámítva sok örömet lelhetünk benne.

Fotógaléria
- válogatás amatõr fotósok
felvételeibõl


Fotópályázat
- a búvárfotós utánpótlásnak


A hazai búváréletben és a magazin történetében is elõször került kiírásra fotópályázat. A feltörekvõ utánpótlás 3 (nagylátószög, makró és búvárkodással kapcsolatos felszíni) kategóriában mérhette össze a tudását.

VI. Magyar Búvárfotós Pályázat

A Tengeri Só Alapítvány és a Búvárszövetség 5 kategóriát állított fel, melyre minden hazai búvárfotós nevezhetett. (Hideg, vagy mediterrán tengerek, trópusi tengerek, édesvíz, makró felvételek, egyéb merülések)

Magyar hadihajók és ami megmaradt belõlük V. rész
1918 - az „utolsó felvonás”

(Szerzõ: Czakó László)

A roncskedvelõ búvárok számára is érdekes történeti sorozat ezúttal az elsõ világháború 1918-as „utolsó felvonásának” adriai eseményeivel foglalkozik, közte a Szent István csatahajó elsüllyesztésével.
A tenger gyümölcsei
Az óceánok, tengerek élõlényei csodálatos látványt nyújtanak a víz alatt, de egyesek pompás csemegéül is szolgálnak a merülés során megéhezett búvárok számára. Rovatunkban ötleteket kívánunk adni a búvárok, illetve az õket izgatottan visszavárók számára, így recepteket gyűjtöttünk össze a világ minden tájáról, a nemzetközi tengeri konyha „nagykönyvébõl”.
Sült hal a Fiji-szigetekrõl
Hal szezámszósszal