Sri Lanka, az Indiai-óceán gyöngyszeme
(Szerzõ: Malmos Attila)

Szikrázó napsütés, nyolcvan százalék körüli páratartalom, igazi trópusi klíma várt szerzõnkre és társaira, akik rövid búvártúrát tettek az egzotikus indiai-óceáni szigetországban. Gyönyörû szirteken merültek, s a „merülésmentes” napokra is izgalmas kirándulásokat szerveztek.

Egy lélegzet ára avagy:
Mibõl és mennyiért vehetünk levegõt egy merülés alkalmával? 3. rész

(Szerzõ: Dóra Gyula)

A cikksorozat harmadik részében a légzõautomaták második lépcsõjének feladataival, típusaival, képességeivel és m×ködésével ismerkedhetünk meg.

Seemann Sub újdonságai 2002-ben
(Szerzõk: Illés Lívia, Illés Stefán)

A német gyár továbbfejlesztette reduktorainak SL sorozatát. A legtöbb technikai tudást kétség kívül az SL 600 második lépcsõje vonultatja fel. Megismerkedhetünk az uszonygyártás forradalmi újdonságával, az Atomic Aquatic Split hasított uszonnyal és az Eye Sea ultrahangos iránymérõvel, mely bármikor jelzi a búvárnak a kiindulópont irányát és távolságát.

Találkozás a Mantákkal
(Szerzõ: Molnár Attila)

Az Egyesült Államokban élõ búvárfotóshoz nem volt h×tlen a szerencse. Yap szigetén napokon keresztül h×séges társként kísérték merülésein a hatalmas mantaráják. A felséges óriások látványa okozta örömöt csak tetézte a félmeztelen bennszülött lányok kedvessége. Ezen kívül a szerzõ más szokatlan élményérõl is beszámol.

Kék Éden
- Tíz év búvárkalandjai a Vörös-tenger mélyén
A Gubal-szoros roncsai II. rész
(Szerzõ: Örsi Ferenc)

A Vörös-tenger leghíresebb és leglátványosabb hajóroncsához kalauzol el a szerzõ. Szinte már zarándokhelynek minõsül a II. világháborúban elsüllyedt angol hadihajó, a Thistlegorm. Nem is érdemes kihagyni ezeket a fantasztikus merüléseket, ha a Gubal-szorosban járunk, de elsõsorban az áramlás miatt, az óvatosság itt sem árt. A roncsot alaposan „körülúszva”, a nem oly távoli múltba is bepillanthatunk.

Látogatás a „Le France” roncsánál
(Szerzõ: Ábel László)

Az Annecy-tó mélyén nyugszik az utolsó francia kerekes gõzhajó. Történetével, múltbeli és mai látványával pazar víz alatti és archív felvételek segítségével ismerkedhetünk meg.

„ Navicula vehere necesse est!”
(Szerzõ: Násfay Béla)

A szerzõ április elsejei lendülettel építi fel a kapcsolatot Széchenyi és a búvárkodás között. Az ismert görög mondásra rímelve, (Navigare necesse est!) és követve a szerzõ értesülései szerint a legendát, a „legnagyobb magyar” szájából hangzott el a címben idézett mondat: „Csónakázni márpedig szükséges!”

Csónakkal az Adrián
(Szerzõ: Násfay Béla)

Mintegy az elõzõ sorok folytatásaként csónakkal kalandozunk a mediterrán tengeren. Az Adriát ugyan könnyen elérjük az autónkkal, de ott már legtöbbször mások vízi járm×vére szorulunk. A szerzõ a kisméret×, felfújható motorcsónakokkal szerzett bõséges és kedvezõ tapasztalatairól számol be, és mindenkit bíztat az önállósodásra.

Víz alatti aktfotózás
(Szerzõ: Kiss Gábor)

A szerzõt nemcsak a búvárkodás, hanem a víz alatti fotózás is megfertõzte. Versenyeken, pályázatokon indult, így találkozott egy alkalommal a víz alatti aktfotózás feladatával.
A cikkben szemléletesen mutatja be a víz alatti aktfotózás kulisszatitkait, modellkeresési és technikai nehézségeit, és természetesen a kézzel fogható, illetve vizuálisan élvezhetõ szépségeit.


245 – munka – nap alatt a Föld körül
(Szerzõ: Köröskényi Edit)

Utazni, világot látni az ember régi és örök vágya. Ez az álom könnyen szertefoszlik, a repülõjegy drága, a hajóút megfizethetetlen, a szabadság kevés. De mi van, ha a munkát össze lehet kötni a szórakozással?
A rendhagyó úti beszámolóban egy óceánjáró luxushajó kalandvágyó magyar felszolgálója meséli el, hogyan lehet összekötni a hasznosat a kellemessel, így aztán fantasztikus kalandokban és búvárélményekben lehet részünk.


Kérdések, Válaszok, Vélemények
(Szerkeszti az Olvasó)

A búvároktatással és az oktató felelõsségével, felkészültségével kapcsolatos korábbi levélváltásra reagál levélírónk, illetve konkrétumok hiányában mintegy lezárásként a fõszerkesztõ. A szabadtüdõs búvárkodás kérdéskörébõl a levegõvisszatartási képességrõl ír szakértõnk.

SUBMARINE Híradó - a víz alatti világ hírei

Víz alatti világfesztivál
Magyar siker Ausztráliában
A Submarine híre a nagyvilágban
Magyar búvárok mesés kincsek nyomában
Magyar zs×ritag a VB-n
Végre itt a Szent István kiállítás!


Búvárélettan - Leh×lés
(Szerzõ: Dr. Hajnal Gábor)

Hans Hass szerint a búvárokra a vízben a legnagyobb veszélyt nem a cápák és más veszélyes ragadozók jelentik, hanem a leh×lés, orvosi nevén a hypothermia. A víz hõvezetõ képessége huszonötször, hõfelvevõ kapacitása négyszer nagyobb a levegõénél, és ez komoly veszélyt jelenthet az emberre nézve is.
Az orvos-búvár szerzõ élettani sorozatában ezúttal a leh×lés okozta veszélyes állapot okaival, kialakulásával és kezelésével foglalkozik.


Könyvsarok

Adriai Búvárkalauz
Föld alatti vizek mélyénA National Geographic Channel nyári m×sorából
É let a sivatagi tónál
Az élet formái 1. rész
Roncsvadászok 1. rész
A teknõs sír titkai
Az özönvíz


Fotógaléria – Búvárfotósok felvételei
Zombor Gyula

Fényképész, földrajz-rajz tanár, egy miskolci középiskola tanára. 2000 óta búvárkodik, illetve Motomarine II-vel fotóz is a víz alatt.

A három testõr
– avagy a Subal Nikon fotótokok

(Szerzõ: Násfay Béla)

A cikk a világszerte ismert osztrák cég Nikon csúcsmodellekhez gyártott három új búvártokját mutatja be.

Magyar hadihajók és ami megmaradt belõlük X. rész
A Magyar Szent István expedíciók története III. rész

(Szerzõ: Czakó László)

A két 1995-ös expedíción és az elkészült filmek sikerén felbuzdulva, lázas igyekezettel elindult a következõ feltárás megszervezése. Természetesen most sem ment minden simán, így az elsõ merülésekre csak 1997-ben kerülhetett sor. Jelentõsen sikerült elõrelépni a hajó külsõ és belsõ feltárásában, és meglepõ új felfedezéseket is tett a csapat. Ezúttal sem maradt el egy majdnem végzetes búvárbaleset, mely gyakorlatilag véget is vetett a Szent István csatahajó roncsát felkeresõ harmadik magyar búvár expedíciónak.

Roncstérkép az Adriáról

A tenger gyümölcsei

A nemzetközi tengeri konyha „nagykönyvébõl” válogatunk.
Spenóttal töltött szardínia (francia)
Tengeri hal zsályával (olasz)