Dominika fehéren - feketén
(Szerzõ: Krázsik József)

Leginkább azoknak a búvároknak ajánlható Dominika, akik a nyüzsgést, a színes változatos programokkal gazdagított búvárkodást részesítik elõnyben. Merülési szempontból elsõsorban decembertõl márciusig ajánlott felkeresni ezt a trópusi szigetet, mert ilyenkor hosszúszárnyú bálnákkal is találkozhatunk, melyek a sziget környékén hozzák világra borjaikat. A szerzõ számos merülõhelyre elkalauzol, a gyönyörū szirteken túl hajóroncsokhoz és egy páratlan szépségū cseppkõbarlangrendszerhez is.

Sporasub Variant uszonyteszt
(Szerzõ: Ágh Csaba)

Milyen uszonyt használjunk? Ez a kardinális kérdés gyakran felmerül fõként azon búvártársak körében, akik a palackos merülések mellett a szabadtüdõzés világába is elkalandoznak, és nem akarnak többféle uszonyra költeni. A címben jelzett új fejlesztésū mūanyag uszony igen kiválóan állta mindkét tábor tesztelõinek szigorú igénybevételét.

A tengeri kígyók
(Szerzõ: Molnár Attila)

Õsi idõktõl fogva – talán Ádám és Éva óta – az emberek mindig fenntartással fogadták a kígyók közeledését. Gyors és kiszámíthatatlan mozgásuk halálos veszélyhelyzetet teremthet. Mennyire veszélyezteti tengeri jelenlétük a búvárok egyébként sem gondtalan merülését? A cikk végére megkapjuk a választ.

Kék Éden
- Tíz év búvárkalandjai a Vörös-tenger mélyén
Zátonylabirintusok Afrika partjainál
Safagától Elphistone-ig

(Szerzõ: Örsi Ferenc)

A 10 évig Egyiptomban élt szerzõ ismét káprázatos helyekre kalauzol el bennünket, és egyúttal bemutatja a bátrak sportját, (sötétben autózni Egyiptomban) és a búvárutak rögösebb oldalát is.
A nehézségeket legyûrve azért merülésre is marad idô, és sikerül néhány remek zátonycsoportnál (Panorama, Abu-Kifan, Hyndman, Habily-Elphinstone, Elphinstone) megfelelô kárpótlást is kapni. Egy lélegzetelállító merülésre is marad idô a Salem Express gigantikus roncsánál.


A víz nem bánt senkit
(Szerzõ: Köröskényi Edit)

A hosszú ideig tartó kánikula izgatottá és fáradékonnyá teszi az embereket, ennek következtében több tragédia történik a vízpartokon, mint az átlagos nyári idõszakban. A bajba jutott fürdõzõk mentésérõl és az áldozatok felszínre emelésérõl a Tūzoltóság Búvár Szolgálatának vezetõje, Marosvári Csaba beszélt lapunknak.

„Apnea Akadémia”
(Szerzõ: Szelle Gyula)

Horvátország egy kis szigetén, Lun faluban tíznapos szabadtüdôs búvároktatást szerveztek. A kilenc résztvevõ az Umberto Pelizzari neve által fémjelzett olasz szabadmerülõ iskola tanárainak irányításával ismerhette meg a tenger törvényeit. Az errõl a tanfolyamról szóló cikkünkben a csodás táj- és élményleírások mellett a résztvevõk lelki változásairól is olvashatunk.

Gitana
– merülések a Kornatok szigetvilágában

(Szerzõ: Ábel László)

A Gitana magyarul annyit jelent, hogy cigánylány. Ez a neve annak a genovai építésū fa szkúnernek, amellyel a szerzô és csapata utazott a Kornatok szigetcsoport gyönyörū vidékére. Ottani merüléseik során a langusztákkal, meztelen csigákkal és polipokkal való találkozások mellett ollós garnélát és kis medverákot is láthattak. A cikk fotóillusztrációi - ha teljes egészében nem is tudják visszaadni az eredeti látvány varázslatosságát -, bepillantást engednek a George Bernard Shaw-t is megihletõ világba.

Búvárélet
(Szerzõ: Herold István)

Neptun Nap a Mályi tavi búvárbázison
Beszámoló a kecskeméti V. Hosszútávú Uszonyosúszó Felnõtt és Junior Európa Bajnokságról
Aranyérmes lett Székely Lilla a Junior Uszonyos- és Búvárúszó Európa-Bajnokságon, a lengyelországi Debicában.


Dornier 24 Xpedition
(Szerzõ: Schütz Gabriella, Aldo Ferruchi)

A Dornier 24, egy 24 méteres szárny-fesztávolságú, léghūtéses motoros hidroplán 1999-ben már ötven éve pihent a Földközi-tenger mélyén. Ekkor a francia haditengerészet egy filmjében felbukkanva, felkeltette Aldo Ferruchi figyelmét. A neves Trimix instruktor ezután csapatával, az Xpedition Team-mel többszöri merülés után rátalált a roncsra, majd megkezdték a Do-24 titkokkal és kalandokkal teli részletes átvizsgálását.

Kérdések, Válaszok, Vélemények
(Szerkeszti az Olvasó)

Egy olvasónk 47 merülés után váratlan és veszélyes helyzetbe került a tenger mélyén. Hogy miben hibázott, az kiderül a levelére adott válaszból. Ahogyan arra is fény derül, hogyan akadályozható meg az elégtelen, vagy helytelen egyenlítéskor bekövetkezõ dobhártya beszakadás.

SUBMARINE Híradó

Megelevenedik „A Monarchia Flottája”
Az Adrián háromrészes ismeretterjesztõ filmsorozatot készítettek magyar búvárok.
„ A Monarchia Flottája” a Streiter nevū torpedóromboló, a Zenta missziós cirkáló és a Szent István csatahajó történetérõl igyekszik képet adni.
Búvárkajak
Diveyak néven gyárt egy- és kétszemélyes kajakokat az Európából az USA-ba elszármazott Sevyor cég.
Adriainfo
Hasznos információkat olvashatnak mindazok az adriatura.hu honlapon, akik az adriai tengerhez tervezik útjukat.
Adriai korlátozások?
Ismét megtiltják vajon az egyéni merülési engedélyek kiadását a horvát partoknál?
Belgrádi búvárfilm fesztivál
Hatodik alkalommal rendezik 2002. decembere 6 és 9-e között a franciák által is támogatott Víz Alatti Filmek Nemzetközi Fesztiválját Belgrádban. A rendezvényen magyar alkotókat és nézõket egyaránt szívesen látnak.
Kézipoggyász zūrök
Nem lehet gondunk, ha táskánk befér az adott sablonba!
Felmelegedéstõl híznának a polipok?
A tengervíz túlzott felmelegedése okozza az algásodást és a korallok pusztulását. Sõt egyes kutatók ennek a jelenségnek a rovására írják a tengerben élõ lábasfejūek testméretének növekedését is.


Búvárélettan - Tengeri ételmérgezések
(Szerzõ: Dr. Hajnal Gábor)

A cikkbõl megtudhatjuk, hogy hol, mikor és mire kell ügyelnünk, ha a „tenger gyümölcseit” akarjuk megízlelni, de tanácsokat is olvashatunk arra az esetre, ha már bekövetkezett a baj, azaz mérgezést kaptunk az elfogyasztott haltól vagy kagylótól.

Könyvsarok

Daniel Lenihan: Merülés
UEF Haladó búvárismeretek
Balogh Tamás és Csepregi Oszkár:


A Szent István csatahajóSzéchenyi István, avagy „se mergere necesse est”
(Szerzõ: Csepregi Oszkár, Csepregi Klára)

Hogyan mūködik a búvárharang, és miként volt segítségére a Lánchidat építõ munkásoknak? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklõdõk a szerzõpár írásából. Mindemellett persze arra a titokra is fény derül, hogy gróf Széchenyi István, a Hídember, merült-e valaha a Duna habjai alá.

Pascal Lecocq, the painter of the blue and divers
(Szerzõ: Schütz Gabriella)

Pascal Lecocq, a fiatal francia festõ a szárazföldi és a víz alatti létformát ötvözve, humoros, ugyanakkor megdöbbentõ pontossággal készült mūveket hoz létre. Olajképeivel a világ összes kiállításán jelen van, hogy a nézõk elé tárja különös, álomszerū világát.

A National Geographic Channel õszi mūsorából

Hajóroncsok: a mélység titkai
Tengeri szörnyek nyomában
A homárok birodalma
A cápák
Hadihajók 4/2. rész: Tengeralattjárók


Fotógaléria – Búvárfotósok albumából
Gyöngyösi Gábor

1989-ben kezdett búvárkodni, azóta „bejárta az egész világot”, de fõleg a Vörös-tengert, mintegy 600 merülés van a naplójában. A galéria most az õ képeibõl válogatott, de arról is mesélt lapunknak, hogyan lesz egy vadászból búvár.

Randevú a kis vöcsökkel
(Szerzõ: Kiss Gábor)

Ismert búvárfotósunk, Kiss Gábor Szlovákiában, az Erzsébet királynõrõl elnevezett Duna-ágban tett utazást folyami halak, kékrákok és a Közép-Európában egyedülálló, édesvízi szivacstelepek között. Merülése nem egyszerū szemlélõdés volt azonban, hiszen egy kisvöcsök tojó barátságával tüntette ki a „látogatót”.

Gondolatok a videófilm készítésrõl
(Szerzõ: Söphen László)

Mindazokhoz szólnak a szerzô tanácsai, akik nem érik be azzal, hogy a víz alatt csak kiváncsi túristaként közlekedjenek, hanem inkább a csodás látvány megörökítése a céljuk víz alatti kamerával. Hasznos tippeket olvashatunk a beállításokról, látószögekrôl, tokokról, a film felépítésérôl, a kamera tartásáról, mozgatásáról.

Fotóshírek

Üvegszálas vakugyújtás
Gulyás Zsolt VB ezüstérmes
Násfayné Kôházi Mária és Násfay Béla búvárfotósok kiállítása


Magyar hadihajók és ami megmaradt belõlük XI. rész
Egy jól sikerült szlovák expedíció a Szent István csatahajón

(Szerzõ: Czakó László)

A magyar búvárcsapat ezúttal egy szlovák expedícióhoz csatlakozott, de sajnos itt sem volt minden zökkenômentes, mind az idôjárás, mind a horvát kollégák "jóvoltából".

A tenger gyümölcsei

A nemzetközi tengeri konyha „nagykönyvébõl” válogatunk.
Burgundi csiga
Francia tengeri hal