Bonaire, a búvárok paradicsoma
(Szerzõ: Felletár Zsolt)

A Venezuelától alig több mint hatvan kilométerre található Bonaire, a Karib-tenger vízi élõvilágának megismerésére talán legalkalmasabb helyszín. Ez a bumeráng alakú sziget ugyanis bõvelkedik olyan merülõhelyekben, ahol hemzsegnek a rombusz- trombita-, pillangó-, és papagájhalak, sõt elõfordulnak sasráják és cserepes teknõsök is. Emellett pedig még a különféle lágykorallok változatos világát is megszemlélhetik az odalátogatók.

Felszerelések
RGBM ?!

(Szerzõ: Herold István)

Az utóbbi idõben sokat lehet hallani az RGBM számítási modellrõl, melyet a búvárkomputerek legújabb generációjában használnak. A cikkbõl kiderül mit is jelent ez a négy betû.

Darwin Air
(Szerzõ: Herold István)

Bemutatunk egy új levegõintegrált komputert, mely rendkívûli felszereltséggel és számos exkluzív funkcióval rendelkezik.

Búvár bumeráng
(Szerzõ: Herold István)

A 30 cm átmérõjû kis mûanyag korong az USA-ban eladási sláger, Európában még kevesen ismerik. Elegánsan siklik a víz alatt a búvártárshoz, megfelelõ szögben eldobva pedig visszatér gazdájához.

Submarine Szuper Uszonybajnokság
(Szerzõ: Násfay Béla)

Érdekes versenyt hirdettünk az uszonyok között. Különleges vakteszt módszerünket ismertetjük és a nevezési feltételekrõl is tájékoztatjuk a Nagyérdemût.

Felszerelés Böngészde

Cressi Med és Playa rövid ruhák
A SEAC SUB új típusú szárazruhája, DRY PLUS férfi és nõi modellje
APEKS REDUKTOROK
Cressi J 107 mellény


Magyarok, képek, gyõzelmek
(Szerzõ: Násfay Béla)

2003 októberében is megrendezték a „Víz alatti Képek Világfesztiválját” a franciaországi Antibes-ban. Mint eddig szinte minden alkalommal, ebben az évben szintén büszkék lehettünk a magyar versenyzõkre, hiszen Oravecz Katalin a szépségversenyen jeleskedett, míg az urak, Dombóvári Tibor és Tóth József a fotóikkal arattak sikereket.


A tenger tüskésbõrû lakói 4. rész
Tengeri uborkák
(Szerzõ: Molnár Attila)

A sorozat negyedik részében a tengeri uborkákkal kerülhetünk közelebbi ismeretségbe. A szerzõtõl megtudhatjuk, melyek ezeknek a tüskésbõrû állatoknak a biológiai jellegzetességei, melyek az ehetõ fajaik, valamint, hogy a konyhamûvészet mellett a gyógyszeripar is hasznot húzhat létezésükbõl. Emellett pedig az is kiderül, hogy hol és miért kell vigyáznunk ezeknek a vízi lényeknek a további fennmaradására.

Kék Éden
- Tíz év búvárkalandjai a Vörös-tenger mélyén

Szudán – Minden búvár vágyálma
Az Sha b-Suadi-tól a Cousteau-telepig

(Szerzõ: Örsi Ferenc)

A szudáni történet a márciusi út eseményeivel folytatódik. Ezúttal egy, a hetvenes években elsüllyedt, hajdanán teherautókat szállító japán óceánjáró roncsához, valamint Cousteau különleges telepéhez látogat a szerzõ. Merülései során meg kell küzdenie a technika ördögével, de azért jut idõ arra is, hogy a tenger gigászi lakóit is megcsodálja.

A 7 szigetek
(Szerzõ: Jean-Louis Maurette)
(Fordította: Schütz Gabriella)


Ez a szigetvilág a Bretagne-i tengerpart természetvédelmi területe, ahol a 27 fajta madár mellett egy fókakolóniával is találkozhatnak az odalátogatók. Akik pedig a víz alá merészkednek, tengeri pókok, anemónák, tarisznyarákok, homárok és angolnák világába csöppenhetnek.


Korallhelyzet búvárszemüvegen át
(Szerzõ: Dr. Makleit László)

A környezet változásaira igen érzékeny korallok fehéredésének lehetséges okairól, a víz alatti természetben az ember által okozott károkról, és a még egészséges korallzátonyok megtalálási helyérõl is információt kaphatnak ebbõl a cikkünkbõl a tenger szerelmesei. Sõt, a zátonyokon megfigyelhetõ élet egyes jeleneteibe, a különbözõ állatok egymáshoz való viszonyaiba is bepillanthatnak az érdeklõdõk.

AIDA versenyfelhívás

Az AIDA Hungary Szabadtüdõs Búvár Sport Egyesület megrendezi az I. Magyar Apnea Napot, azaz MAN I.-et.

Búvársport
(Szerzõ: Násfay Béla)

Gyékényesen rendezték a 11. Tájékozódási Búvárúszó Világbajnokságot. A versenyben 3 kontinens, 16 országának 146 versenyzõje vett részt, akik között remekül teljesítettek a mieink is. Méltán lehetnek büszkék versenyzõink, ha arra gondolunk, hogy több ezüst és bronzérmet is a magyarok szereztek meg.


Heart of Europe II.
(Szerzõ: Ágh Csaba)

Az Európa Szíve elnevezésû szabadtüdõs búvárversenyt rendeztek Ausztriában.
A kétnapos rendezvényre a három magyar versenyzõ, Munkás András 28, Busi János 30, a cikk szerzõje pedig 25 méteres mélységgel nevezett be. Az eseményrõl készült beszámolóból a verseny menetének ismertetése mellett az is kiderül, õk miként teljesítették vállalt feladatukat.


Hirondelle
(Szerzõ: Ábel László)

A Hirondelle, magyarul Fecske, egy 1855-ben felavatott gõzhajó, amely a Genfi-tó fenekén alussza örök álmát. Az 1862-ben zátonyra futott hajóhoz édesvízi roncsmerülést kedvelõ búvárok ereszkedtek le, több mint ötven méteres mélységbe, hogy a hideggel küzdve ugyan, de megcsodálhassák a jól konzerválódott faszerkezetû hajdani remekmûvet.


A versenyzõ is búvár
(Szerzõ: Sipos Tibor)

A búvárversenyek rendszeres nevezõinek életérõl tudhatnak meg érdekességeket, akik elolvassák ezt a beszámolót.

Régi szép idõk 3.
Egy sportbúvár visszaemlékezései

(Szerzõ: Kenéz György)

A történet 1965 tavaszán folytatódik, amikor a Magyar Televízió fõmûsoridõben bemutatta az Adria filmet. Néhány éves kihagyás után, egy 1969-es emlékezetes merülésrõl mesél nekünk a szerzõ, melynek alkalmával barátságot kötött Násfay Bélával, ezután pedig a Delfin Könnyûbúvár Szakosztályról, a tiszai árvíz idején végzett munkájukról olvashatunk.

A segítõ GPS
(Szerzõ: Elõd László)

E cikk szerzõje annak a horvátországi merülésének, kis híján végzetes történetét osztja meg velünk, amikor a GPS készülékének használatával talán emberi életeket is mentett. Ez alkalommal õ volt ugyanis az egyetlen, aki tájékozódni tudott a tenger mélyén…

Az elsõ magyar tengerészkapitány

(Szerzõ: Merényi-Metzger Gábor)

IV. Béla uralkodása alatt, a XIII. században élt egy fiatalember, aki a tatárok elõl menekülõ királyunk segítségére sietett. De vajon ki volt õ, akit írásos bizonyítékok alapján joggal nevezhetünk az elsõ tengerészkapitánynak?

SUBMARINE Híradó

Érdekes személyi változások
Újralégzõ mélységi rekord
Víz alatti posta
Óriás tintahalat fogtak Új-Zélandon
Eltûnt tengeri szonda
Mit találtak Chile partjainál?
Új Guiness rekord


Kérdések, válaszok, vélemények

Egy tengerentúlon dolgozó honfitársunk egy korábban Digitális kompakt kategória címen megjelent cikkünkhöz szólt hozzá, míg egy másik levél Herbert két új világcsúcsáról tájékoztatott bennünket. Egy búvártársunk pedig egy horvátországi merülésénél tapasztalt hátborzongató élményét osztotta meg velünk.

A National Geographic Channel téli mûsorából


Veszélyes övezet
Roncsvadászok 13/13. rész: Kutatás az Andrea Gail után
Ragadozónak született 7/2. rész: A zátony
Ragadozónak született III. 5/3. rész: Különleges vadászok
Mesék Belizébõl 5/5. rész: A korallzátony
Á llati operatõrök 13/1. rész: A hosszúszárnyú bálnák
Á llati operatõrök 13/2. rész: A dajkacápák
Á llati operatõrök 13/3. rész: Hatalmas cápákBúvárélettan


Gázmérgezések

(Szerzõ: Dr. Hajnal Gábor)

A neves búvárorvos ezúttal a „kékájulásról”, azaz a széndioxid-mérgezésrõl, annak kialakulásának folyamatáról, tüneteirõl és okáról tájékoztat bennünket. Emellett pedig tanácsokat ad a mérgezés elkerüléséhez, illetve a már bekövetkezett baj orvoslásához is.

Megemlékezés Leni Riefenstahlról
(Szerzõ: Söphen László)

Ebben a számunkban arról a Leni Riefenstahlról olvashatnak az érdeklõdõk, aki 1936-ban megbízást kapott a berlini olimpia megfilmesítésére. Lapunkban azonban a hölgy víz alatti múltjára helyeztük a hangsúlyt, hogy a hetvenkét évesen búvártanfolyamot végzett asszony kitartását és természet iránti szeretetét ismertethessük meg olvasóinkkal.


Könyvsarok

Óceánok és Sarkvidékek Kontinensrõl – kontinensre sorozat
Bobály Mihály: Bali-tengeri búvárfotók


Tengeri Só Gyermekrajz pályázat

Az eredmény mind a beérkezett rajzok mennyisége, mind minõsége szempontjából messze felülmúlta a várakozásokat. Mintegy 1500 alkotásból kellett a zsûrinek megtalálni az arra igazán érdemes remekmûveket.

I. Magyar Búvárfilmszemle

Elsõ alkalommal kerül megrendezésre a hazai búvárfilmesek versengése. A felhívást ismertetjük lapunkban.


Portfolió
Tony White

Ezúttal a csupán nyolc éve búvárkodó Tony White öt nagyméretû és két féloldalas víz alatt készült képét csodálhatják meg. A számos nemzetközi versenyt nyert brit búvárfotós a világ legegzotikusabb tájain merült, és most a gyöngyszemekbõl oszt meg velünk néhányat.

Tengeri konyha
A nemzetközi tengeri konyha „nagykönyvébõl” válogatunk.


Sült tengeri pisztráng
Vajas languszta