Kuba – az Antillák gyöngyszeme
(Szerzõ: Malmos Attila)

Floridáról sokaknak az Orlando környéki Disney birodalom jut az eszükbe, pedig az igazi látnivalók Florida Keys-en várják a búvárlátogatót. A zátonyok mellett nem hagyhatjuk ki a Spiegel Grove hadihajó megmerülését sem, de természetesen az édesvízi források híres barlangjai, a Blue Grotto és a Devil’s Den is tartogatnak kellõ látványosságokat. A legnagyobb élmény azonban kétség kívül, a tengeri tehenekkel, a manátikkal való úszkálás. Ezek a bájos élõlények kifejezetten élvezik az emberek érdeklõdését, simogatását. Nehéz is búcsúzni tõlük a merülés végén…


Felszerelési tanácsok „újszülött” búvároknak
1. rész: ABC felszerelések
(Szerzõ: Násfay Béla)

Az élet természetes rendje szerint mindig vannak közöttünk „újszülött búvárok is, olyanok, akik elsõ, bizonytalan lépéseiket teszik meg – vagy még csak szeretnék megtenni a vizek mélye felé. Idei hatrészes sorozatunkban õket szeretnénk kézen fogni, és mutatni az utat a búvárfelszerelések – sokszor csalóka rengetegében. Az elsõ részben természetesen az alapfelszereléseket vesszük sorra.

Érdekességek Neptun isten birodalmából 1. rész

A csipkés sárkányfejû hal
(Szerzõ: Molnár Attila)

Humorral fûszerezett kis írást nyújt át USA-ban élõ szerzõnk a karib-tengeri trombitahal furcsa vadászati és táplálkozási szokásairól. Mintha csak az emberektõl tanult volna…

Az Adria RAB-ja
(Szerzõ: Hambalkó Rita)

A cikk Rab szigetére kalauzol el bennünket, ahol szerzõnk búvárfotós párjával nyaralt. Persze komoly "munka" is várt rá, modellkednie kellett a mélyben, mely a fotóst ismerve nem egy egyszerû mutatvány. Szerencsére azért jutott idõ cápatojások keresgélésére és néhány csodás zátony feltérképezésére is.


Rurutu, a sziget, ahol a púpos bálnák születnek
(Szerzõ: Isabelle Croizeau)

Nemrég jött létre a cetfélék védelmét szolgáló legnagyobb rezervátum Francia Polinéziában, melynek nagysága meghaladja Európa méreteit is. Rurutu szigetén jártunk, mely az ausztrál szigetvilágban található, hogy tanúi lehessünk a púpos bálnák születésének. Borzongatóan izgalmas kaland vár ránk, melyet lenyûgözõ felvételek is illusztrálnak.

Kék Éden - Tíz év búvárkalandjai a Vörös-tenger mélyén
Szudán – Minden búvár vágyálma
A Cousteau teleptõl a Sanganeb-zátonyig

(Szerzõ: Örsi Ferenc)

Szudáni szafarinkon dél felé haladva Sha'ab-Rumi páratlan zátonyától indulunk. Cousteau-ék cápafigyelõ ketrecénél egy tucat szürkecápa vizslat bennünket, a déli oldalon pedig pörölyökkel randevúzunk. Akinek van elég bátorsága, az részt vehet egy valódi cápaetetésen is. Továbbhaladunk Sanganeb-zátonyára, ahol felbátorodott szerzõnk tervez egy "házi cápaetetést", de bölcs módon végül módosít a tervén.

IANTD oktatási rendszer
(Szerzõ: Bartók János)

Az elmúlt években egyre több búvárszervezet jelent meg hazánkban. Ezek közé tartozik az IANTD is, melyet a 80-as években technikai, barlangi, ipari és katonai búvárok hoztak létre. Cikkünk ennek a szervezetnek az eddigi mûködésérõl, fejlõdésérõl és magyarországi tevékenységérõl tájékoztatja olvasóinkat.

U 390, a Szajna-öböl „Szürke farkasa”
(Szerzõ: Jean-Louis Maurette)
(Fordította: Schütz Gabriella)

Á ltalában a téli idõszakban szokták a búvárok, köztük is a roncsbúvárok összeállítani következõ évi expedícióikat, felfedezõtúráikat, és ekkor jobb híján a könyvtárak archívumainak száraz mélységeibe merülnek. Ilyenkor születnek meg álmaik. Francia búvárbarátunk egyik ilyen álmát váltotta valóra, mikor a Szajna-öbölben fekvõ Szürke farkast látogatta meg.

Ox Bel Ha
Kutatások a mexikói barlangrendszerben

(Szerzõ: Christophe Le Maillot)
(Fordította: Schütz Gabriella)

1998 óta végeznek kutatásokat az Ox Bel Ha vízzel telt mexikói barlangrendszerében, ahol sikerült ez idáig 104 kilométer hosszú folyosórendszert feltérképezni. Ez a kiterjedt barlangrendszer Mexikóban, a Yucatán félszigeten, Quintana Roo-ban, a Tulum-i Maya közösségtõl délre fekszik. Két földtulajdonos osztozik azon a területen, amely alatt a gigantikus méretû barlangok megbújnak.


Trimix-szel a Thuni-tó mélyén
(Szerzõ: Zelenák József)

A szerzõnek lehetõsége nyílt részt venni a svájci Interlakenben egy Technikai Sportbúvár Oktató és Oktatóképzõ Oktató tanfolyamon a Búvár Világszövetség rendezésében. Az ott szerzett élményekbõl nyújt át most ízelítõt.

160 méteres gyakorló merülés a tervezett tavaszi mélymerüléshez
(Szerzõ: Riczler Gusztáv)

A szerzõ beszámol arról, hogyan készül eddig még soha nem merült mélységekbe. A 160 méter csupán egy állomás a nagyobb mélységek felé…

Zadarban merültem

(Szerzõ: Molnár Attila)

Valószínûleg mindenki ismeri a horvát tengerpart festõi nyaralóhelyét, Zadart. Megannyi egzotikus merülõhely után, USA-ban élõ búvárbarátunk most az Adria szépségeit veszi számba.

Szabadtüdõs merülés a Mount Everesten
5200 méterrel a tengerszint felett

(Szerzõ: Gianni Risso)
(Fordította: Schütz Gabriella)

Különleges tudományos kísérletnek vetette alá magát a sokszoros világcsúcstartó szabadtüdõs búvár, Gianluca Genoni. Extrém merülési körülmények között, 5.200 méteres magasságban a Mount Everesten merült, hogy az orvostudomány szolgálatában tesztelje az emberi teljesítõképesség határait.

Az élõ torpedók 1. rész
(Szerzõ: Ágh Csaba)

Ismeretlen ismerõsök. Gyorsak, nagyon gyorsak. Mozgásuk szépsége mindenkit megidéz. Eredményeik hallatán elismerõen bólintunk, de vajon sejtjük-e, hogy mennyi munka vezet a dobogóig? Sorozatunk elsõ részében Balázs Péter Világkupa gyõztes búvárúszónk kalauzol bennünket a búvárúszó sport kulisszái mögé, és enged betekintést ebbe a sokak számára csak felszínesen ismert világba.


I. Magyar Apnea Nap
(Szerzõ: Ágh Csaba)

Szombathelyen rendezték az elsõ, az AIDA International nemzetközi szabályainak megfelelõ szabadtüdõs búvárversenyt. A 37 nevezõ között volt szlovák, cseh, osztrák és magyar búvár. A rendezvény nem titkolt célja volt a szabadtüdõs búvárversenyek megismertetése és hagyományának megteremtése Magyarországon.

SUBMARINE Híradó

Tengeri Só elõadások programja
Ú jra a csend világában
PAF Tachov
Tíz tonna sört mentettek meg orosz búvárok
Cápával a lábán ment orvoshoz


Kérdések, Válaszok, Vélemények

Egy olvasónk a Leni Riefenstahl-ról írt cikkünket, míg egy másik a magazint dicséri, melynek - szokásunktól eltérõen - most azért adtunk helyt, mert egy másik témát - a merülõtárs megválasztásának kényes kérdését - is feszegeti. Egy fiatal olvasónk - aki óceánográfusnak készül - egy korábbi riportalanyunkkal, Ari Csillával szeretné felvenni a kapcsolatot.

Rejtély a tó mélyén

Az ausztriai Salzburgtól dél-keletre, körülbelül 30 kilométerre található Hallstadt, egy csendes kis bányászfalu, mely maga és a környezete természeti szépségén kívül még valami mással is magára vonta a kalandvágyók érdeklõdését. Egyes történelmi kutatások szerint ugyanis második világháborús emlékeket és kincseket rejt a közelben lévõ Toplitzsee. Következõ számunktól egy sorozatban próbáljuk meg feltárni a rejtélyt.

A Jövõ Óceánjaiért Alapítvány

A Jövõ Óceánjaiért Alapítvány a tengeri környezet és élõvilág kutatására és védelmére jött létre.
Elsõdleges célkitûzése a porcos halak, elsõsorban a cápák és a ráják életének és szervezetének tudományos kutatása, annak támogatása, ezzel az egyes fokozottan veszélyeztetett fajok védelmének elõsegítése.


Búvárélettan
Gázmérgezések 2. rész
Szénmonoxid mérgezés (vörös ájulás)
(Szerzõ: Dr. Hajnal Gábor)

A szénmonoxid bármilyen koncentrációban belélegezve mérgezést okoz, mert a vértestekben lévõ haemoglobinhoz 200-szor erõsebben kötõdik, mint az oxigén. Búvárorvosunk ismerteti, hogy miként alakulhat ki mérgezés a búvárkodás során, beszél a mérgezés négy szakaszáról, és végül az alkalmazható mentési eljárásról.

A National Geographic Channel tavaszi mûsorából


A Hunley kiemelése
Tengernyi kígyó
É let a Cortez-tengeren
A víz alatti vámpír
Ördögök a mélybõl
Egyenes adásban 26/12. rész Ragadozók a hullámok hátán

Könyvsarok

A tenger
Könnyûbúvárkodás

SUBMARINE Búvárfotós verseny
(Szerzõ: Herold István)

A Submarine Búvármagazin a Buborék Búvárközponttal együttmûködve meghirdette versenyét amatõr és profi búvárfotográfusok számára. A megmérettetés Horvátországban, Krk szigeten zajlik 2004 nyarán. Írásunk a nevezési feltételeket ismerteti.

Fotós sikerek
(Szerzõ: Násfay Béla)

A cikk írója különbözõ búvárfotós kiállításokról számol be nekünk. Így Tóth József „Érintésközelben a víz alatti természettel”, Juhász István „Vízmélyi látnivalók”, Dombovári Tibor „A tenger titkos világa” és Kenéz György „Szépség, tenger a neved” címû tárlatáról kapunk ízelítõt. Vezetõ hírnek azért mégis csak Kiss Gábor sikere ígérkezik, aki „Az Év Természetfotósa” pályázaton három elsõ helyet és egy különdíjat szerzett, így összetettben alig szorult a második helyre.

Digitális fényképezés a víz alatt
A digitális kompakt kategória 2. rész

(Szerzõ: Násfay Béla)

Amikor a Submarine 2003. tavaszi számában az „olcsóbb” kategóriájú digitális kompakt fényképezõgépek víz alatti használatáról írt a szerzõ, felajánlotta segítségét és tanácsait a gép-tok-vaku együttes ideális vásárlásához. Az azóta eltelt idõ alatt - a meglepõen sok olvasóval történt levélváltása során - megismert tipikusnak mondható problémákat és eredményeket is egyaránt. Most úgy gondolja, hogy tapasztalatait érdemes megosztania a nagyobb nyilvánossággal, mert sokan járhatnak „azonos uszonyban”.

Portfólió
Bobály Mihály

Ezúttal a mérnök és reklámszakemberként dolgozó Bobály Mihály víz alatti felvételeit csodálhatjuk meg. A fiatalember, aki ma már Master Scuba Diver Trainer, a búvárkodással való megismerkedését és fotós sikereit is megosztja a Submarine olvasóival.