Hawaii-szigetek
(Szerzõ: Juhász Ágnes, Juhász István)

A Juhász házaspár az interneten kutakodva, rátalált egy Honoluluban mûködõ utazási irodra, melynek egy magyar úr a vezetõje. Elõször rácsodálkoztak, hogy a világ mily kicsi, majd a csodálkozást tett követte, és úgy döntöttek, hogy ezen az irodán keresztül látogatnak el a négy csodás szigetre, Oahu-ra, Kauai-ra, Maui-ra és Hawaii-ra. Nyaralásuk bõvelkedett kalandokban, szépségekben és meglepetésekben egyaránt.

Neptune II teljes arcot fedõ búvármaszk, beépített kommunikációs egységgel
(Szerzõ: Illés Lívia, Illés Stefán)

Ebben a cikkben olvashatnak az érdeklõdõk a Neptun II. búvármaszk kifejlesztésérõl, a készülék mûködési elvérõl, alkatrészeirõl, tartozékairól és különlegességérõl. Különösen azoknak a búvároknak ajánljuk ezt az írást, akik nemcsak a szárazföldön szeretnek beszélni, hanem a víz alatt is szívesen csevegnének társaikkal.

Kõkorszakból a számítógépes világba
(Szerzõ: Molnár Attila)

Pápua Új-Guinea talán azon kevés helyek közé tartozik, ahová a „civilizáció” csak az utóbbi évtizedekben tudta betenni „sáros” lábát, s eltiporni a természet évezredes egyensúlyát. De sajnos tette mindezt meggyõzõ „sikerrel”.
A kannibálokról ismertté vált sziget partjainál azonban az óceán csodálatos világot tár elénk, pazar gazdagság rejlik a habok alatt.


Kék Éden
- Tíz év búvárkalandjai a Vörös-tenger mélyén
Zátonylabirintusok Afrika partjainál
Sha’b-Samadaitól Wady-Gimalig

(Szerzõ: Örsi Ferenc)

A sorozatnak ebben a részében kelet-afrikai zátonyokhoz látogatunk el, így a Samadai zátonyhoz, ahol csodálatos perceket tölthetünk el egy csapat delfinnel, barlangrendszerében, melyben rengeteg kanyart és elágazást találunk, valóságos bújócskát játszhatunk. Radir-East hihetetlen változatos állatvilággal, Sha'b-Sharm pedig az életmentés izgalmával "színesíti" a programot, miután két, a nyílt vízen lebegõ búvárt kellett "összeszedni". A murénák, a makrélák, a csattogóhalak és a cápák mellett pedig felbukkan egy mantarája is, sejtelmes lényével elvarázsolva a szemtanúkat.

Búvárkodó régészek
Lelet a mederben: Római kori falmaradványokat rejt a Duna

(Szerzõ: Rimányi Zita)

Tóth János Attila a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal fõosztályvezetõje. Õ irányítja azt a régészekbõl álló búvárcsoportot, amely Mosonmagyaróvár környékén több római kori épületromra bukkant. Kunszigetnél, Halászinál és Ács-Vaspusztánál merültek a búvárrégészek, hogy a római kori erõdláncolat víz alatti maradványait kutassák. Kutatómunkájukban külföldi segítséget is kaptak, a kutatás anyagi fedezetét a KÖH nemzetközi pályázaton nyerte.

Európa szívében
(Szerzõ: Ágh Csaba)

Heart of Europe elnevezéssel szabadtüdõs búvárversenyt rendeztek 2002 szeptemberében Ausztriában. A résztvevõk között ott volt egy magyar csapat, melynek összetartása példa értékû.

Audrey Mestre belehalt a világcsúcsba
171 méter mélyrõl már nem tudott feljönni

(Szerzõ: Herold István)

Audrey Mestre a szabadtüdõs merülés nõi bajnoka
(Szerzõ: Szikszai Tibor)

2002 októberében 163,36 méteres saját nem hivatalos világcsúcsát akarta megdönteni a szabadtüdõs merülés „No Limit” kategóriájának világcsúcstartója. Sajnos kísérlete nem sikerült, sõt az életével fizetett merészségéért. Audrey Mestre ugyanis elvesztette tájékozódó képességét a víz alatt és a 171 méteres mélységbõl már nem tudott feljönni. A két róla szóló cikk közül az elsõben a végzetes balesetérõl, míg a másodikban életérõl és sikereirõl olvashatnak az érdeklõdõk.

Adriai rákok nyomában
(Szerzõ: Násfay Béla)

Lapunk egyik szerkesztõje korábban - alighanem a benne szunnyadó õsi vadászösztön késztetésére - néhány évig szigonypuskát ragadva riogatta a halakat, de hamar rájött, hogy fényképezõgéppel ugyanolyan élvezetes a vadászat. Ezúttal adriai rákok nyomába eredt, és néhány bravúros felvétellel is megajándékoz minket.Búvárélet

XI. Felnõtt Uszonyosúszó Világbajnokság Patras/Görögország
(Szerzõ: Herold István)

12 magyar résztvevõje volt az Uszonyosúszó Világbajnokságnak. A nyolc nõi és négy férfi versenyzõre méltán lehetünk büszkék, hiszen több aranyérmet is szereztek a megmérettetésen.

Antibes 2002
A 29. Víz alatti képek világfesztiválja

(Szerzõ: Schütz Gabriella)

Antibes nevének hallatán szinte minden vízimádónak az október 30. és november 3-a között évente megrendezett Víz alatti képek Fesztiválja jut eszébe. Nem is lehet ez másként, hiszen ez a rendezvény színvonalával és résztvevõivel egyaránt megalapozta hírnevét. A szervezõk 2002-ben sem okoztak csalódást az idelátogatóknak. Természetesen lapunk is képviseltette magát önálló standdal.

Hogyan lettem a „Miss Búvár” verseny gyõztese?
(Szerzõ: Molnár Adrienn)

„Miss Búvár” arról vall írásában, milyen érzés volt részt vennie azon a nemzetközi búvármodell versenyen Antibes-ban, ahol végül õ állhatott a dobogó legfelsõ fokára.

SUBMARINE Híradó

Tengeri Só elõadások programja
Megalakult a Magyar Barlangi Búvár Mentõszolgálat
Ocean Men
Európa csúcs a barlangkutatásban
Újabb komphajó katasztrófa


Herbert Nitsch új világcsúcsa
KisértethajóIzvernai baleset

(Szerzõ: Herold István)

Két búvár vesztette életét a román izvernai barlangban 2002. november 15-én. A szomorú eseményrõl, a tragédia körülményeirõl a helyszínen tartózkodó Németh Szabolcs számolt be lapunknak.

Vendégségben a Lighthouse-nál
(Szerzõ: Herold István)

A „Lighthouse” egy dahabi búvárbázis, ahol az egyszerû kényelmet kedvelõ búvárok nagyon jól, a keleti hangulatot kedvelõk pedig, igazán otthon érezhetik magukat. Sõt, a Vörös-tenger szerelmeseinek kitûnõ merülésvezetõk segítenek abban, hogy a mélység élõvilágában gyönyörködhessenek.

Búvárélettan – orvos-egészségügyi problémák
(Szerzõ: Dr. Hajnal Gábor)

Az ismert búvárorvos sorozatának ebben a részében a búvárkodást akadályozó betegségekkel és rendellenességekkel ismerkedhetnek meg az olvasók. Emellett pedig tanácsokat kaphatnak, milyen életmódot éljenek ahhoz, hogy merüléseikkor a legjobb egészségi állapotban, azaz a legnagyobb biztonságban élvezhessék a víz alatti élet szépségeit.Könyvsarok

National Geographic Fotóiskola

Robert Caputo – Peter K. Burian: Tippek és trükkök
Marcello Bertinetti: Egyiptom a magasból


A National Geographic Channel téli filmbemutatói

A rejtélyes csukabálna
Húsz év a delfinek között
Rablócápa vadászok
A tenger farkasai
Afrikai emberevõk nyomában 1. rész: Cápák
A bojtosúszós hal rejtélye


Fotógaléria – Búvárfotósok albumából
Komáromi Kolos

Komáromi Kolos 1991-ben kezdett búvárkodni, hosszú ideig az FTSK Delfin Búvárklub vezetõje, ma már "szabadúszó" kétcsillagos CMAS oktató, számos speciális képzettséggel. Ezúttal 6 képét csodálhatjuk meg ebben a számban, valamint szenvedélye történetérõl olvashatunk néhány mondatban.

Búvárfotós Világbajnokság 2002
(Szerzõ: Gulyás Zsolt)

A versenynek 2002-ben Marseille adott otthont, ködös, esõs idõjárásával nehezítve a résztvevõk dolgát. A francia kikötõ ennek ellenére kellemes meglepetést is szerzett a magyar résztvevõknek.
Búvárfotósunk számol be a verseny nehézségeirõl, a szervezés "csodáiról", valamint a merülésekrõl.


Meghalt az öreg „muskétás”
(Szerzõ: Násfay Béla)

Jacques-Yves Cousteau, Frederic Dumas és Philippe Taillez volt a búvárkodás három úttörõje. Taillez volt köztük a legidõsebb, aki a fáma szerint az elsõ légzõcsövet eszkábálta össze egy kerti locsolócsõbõl. 2002 szeptemberében, 97 évesen távozott az élõk sorából.

Magyar hadihajók és ami megmaradt belõlük XI. rész
A Streiter kutatására indult expedíciók

(Szerzõ: Czakó László)

Egy, az I. világháború idején elsüllyedt kísérõ romboló, a STREITER kutatására indult ezúttal a magyar csapat, hogy a több mint nyolcvan éve a tenger fenekén nyugvó roncs felszerelését, fegyverzetét feltérképezze.

Tengeri konyha

A nemzetközi tengeri konyha „nagykönyvébõl” válogatunk.
Párolt rák (kínai)
Sült angolna sziruppal (holland)