Seychelles-szigetek - a teknõsök birodalma
(Szerzõ: Elõd László)

Szívbemarkoló látványt mutat az El Ninjo sújtotta Seychelles-szigetek víz alatti látványa. Halott korallok darabjai meredeznek a szirtekbõl, a szürke elpusztult telepek mintegy tûzoltás utáni porrá égett erdõre emlékeztetnek. Ami miatt mégis csak érdemes a szigetre ellátogatni, az a páratlan állat, madár- és növényvilág, mely egyedülálló élményt jelent a túristáknak.

Felszerelési tanácsok „újszülött” búvároknak
3. rész

Kiegészítõ felszerelések
(Szerzõ: Násfay Béla)

A sorozat harmadik részében az ún. kiegészítõ felszerelésekrõl esik szó, így a búvárkés, az ólomöv, a jelzõbója, a síp és a búvárlámpa kerül terítékre.

É rdekességek Neptun isten birodalmából
3. rész

A gömbhalak
(Szerzõ: Molnár Attila)

Ezúttal a Tetraodontidae halcsalád 121 fajának jellemzõivel ismerkedhetünk. Kiderül, hogy mirõl ismerhetõek fel az egyedek, hol és milyen körülmények között találkozhatunk velük. Valamint fény derül arra is, hogy mire kell vigyázniuk azoknak, akik arra vetemednek, hogy elfogyasztanak egy ilyen érdekes kis lényt.

Tappancs, pipa, hallátó – avagy jelenetek egy búvároktató hétköznapjaiból
(Szerzõ: Szepesházi András)

A cikksorozat szerzõje élete elsõ harminc évében rendezett életet élt: irodában, számítógép elõtt dolgozott, hétvégén a szupermarketben vásárolt. Aztán egy szép kora nyári vasárnap délután, friss búvárvizsgával hazafelé tartva az Adriáról, valami eltört benne. Karlovac magasságában sikerült meggyõznie önmagát, hogy semmi furcsa nincs abban, ha egy informatikusból búvároktató lesz. Mire Budapestre ért, a gondolatcsírából részletes terv lett. Pont egy évvel késõbb a nyakkendõk és öltönyök beköltöztek a szekrény hátsó felébe, a szerzõ pedig egy megtömött búvártáskával távozott az országból. Szemtanúk szerint Kelet–Délkelet felé tartott, széles mosollyal az arcán.

Riasztó hírek Európa északi felérõl
(Szerzõ: Herold István)

Izland újra engedélyezi a bálnavadászatot
Norvégia bálnahúst exportál a Feröer-szigetekre


Kék Éden
- Tíz év búvárkalandjai a Vörös-tenger mélyén

Zátonylabirintusok Afrika partjainál
Szudán – minden búvár vágyálma
Suakin-szigetek

(Szerzõ: Örsi Ferenc)

Bár azt ígérte a szerzõ, hogy a történetet Port-Sudan kikötõjébõl kihajózva folytatja, talán érdemes idei útja tapasztalatait is megemlítenie. Sajnos, nem a tavalyi csapattal indult útnak, több új ember jelentkezett. Ez pedig mindig kockázattal jár, hiszen összerázkódott baráti társaság mindig kellemesebben érzi magát, mint egy vegyes összetételû. Szerencsére azonban szinte csupa olyan szimpatikus, tapasztalt búvár jött össze, akikrõl joggal lehetett feltételezni, hogy nem csupán saját, de mások érdekeire is tekintettel lesznek. Vagy mégse?

U – 171-es tengeralattjáró
(Szerzõ: Jean-Louis Maurette)
(Fordította: Schütz Gabriella)


A tengeralattjáró roncsok felfedezése igazi csábítást jelent a roncskedvelõ búvárok számára. Sajnálatos, hogy Európában nagyon kevés helyen engedélyezett a látogatásuk. A hozzáférhetõ kevesek egyike a nyugat-franciaországi Brittany-ban az U-171, melynek ismertsége és népszerûsége egyre nõ, hiszen egy különösen érdekes roncs, nemcsak azért, mert az Atlanti-óceán hideg vizében késztet bennünket merülésre, hanem mert a 20. század gyötrelmes korszakának egy darabja is.

Élet a csalánozók karjai között – avagy a bohóchalak világa
(Szerzõ: Schütz Éva)

Némó, a bohóchal, manapság népszerû rajzfilmsztár. Pedig olyan, hogy bohóchal nem is létezik. Ez legfeljebb egy rendszertani kategória. Igaz, hogy ezek a jellegzetes kis csíkos halak mind a bohóchalak nemébe tartoznak, mégis igen sok szempontból különböznek egymástól. Ismerjük meg együtt világukat, viselkedésüket, életmódjukat!

Toplitzsee, a kincses-tó – 2. rész
(Szerzõ: Schütz Gabriella)

A sok titkot rejtõ salzkammergut-i alpesi tó a legenda szerint aranynak, kincsnek, érméknek, ékszereknek, gyémántoknak a lelõhelye, – amiket meg is találtak – és egyúttal a világ legnagyobb pénzhamisítási projektjének, a Bernhard-akciónak a végállomása. Az amerikai és brit szakemberek szerint az akció során gyártott hamis pénz értéke meghaladta a 600 millió eurót!
A számos kutatóexpedíció során azonban nemcsak a hamisított pénzzel teli ládákra bukkantak, hanem holttestekre is.


Korallbúvár voltam Marokkóban
(Szerzõ: Herold István)

Simon József, a Fõvárosi Tûzoltó Parancsnokság búvár szolgálatának 32 éves hivatásos búvára arról mesélt lapunknak, hogy miként töltött 30 hónapot korallbúvárkodással Marokkóban. És bár ez a tevékenység bizonyos szempontból értelmetlen természetrombolásnak tekinthetõ, lapunk mégis leközli ezt az anyagot, hátha néhányan olvasva az „éktelen” pusztítást, elgondolkodnak azon, hogy szívesen viselnének-e a természettõl elragadott „ékszereket”…

Az adriai szabad, egyéni búvárkodásról
(Szerzõ: Násfay Béla)

A cikk szerzõje érdekesnek találta a Horvát Búvár Szövetség (HRS) honlapján olvasottakat, valamint felfigyelt az Unterwasser magazin 2004. augusztusi számában Neven Lukasnak, a HRS elnökének nyilatkozatára. Ez utóbbiból fény derült arra, hogy mi volt a valódi háttere a merülések területén 2003-ban hozott szigorításoknak. Sõt az is kiderült, hogy a horvát búvárok sem értenek egyet a korlátozásokkal, és az is, hogy van némi remény a kedvezõ változásokra…

Repülõ erõd az Adria mélyén
(Szerzõ: Daniel Frka)
(Fordította: Selmeci Dániel)


Szenzációt keltett a búvárok körében, amikor Boris Furlan, a jól ismert szlovén búvárfotográfus beszámolt arról, hogy szlovén búvárok Vis közelében megtaláltak egy érintetlen amerikai B-17 G repülõgépet, egy igazi Boeing Flying Fortresst. E gép a horvát vizekben eddig felfedezett egyetlen érintetlen repülõroncs a II. világháborúból. A horvát búvárfotós szerzõ, dacolva a 72 méteres mélységgel, feltérképezte, lencsevégre kapta a különleges roncsot, és megosztja velünk az egykori személyzet visszaemlékezését is.

Az élõ torpedók – 3. rész
(Szerzõ: Ágh Csaba, Balázs Péter)

Úgy úsznak, mint a delfinek… levegõt csak ritkán vesznek, néhányan elérik a 12.2 km/h-ás sebességet is. Az Élõ torpedók cikksorozatunk korábbi számában a hazai búvársport, elsõsorban a tájékozódási búvárúszás kulisszatitkaiba pillanthattunk be. Ezúttal az uszonyos és búvárúszók következnek.
Freediving határok nélkül


Tom Sietas
(Szerzõ: Ágh Csaba)

A szabadtüdõs rekorderek világának közismert alakja Tom Sietas, aki méltán világhírû, hiszen messze a legjobb eredményekkel büszkélkedhet sportágában. 2004. június 4-én Hamburgban 8 perc 47 másodperccel a német fiú megdöntötte saját korábbi statikus rekordját, amely 8 perc 12 másodperccel egyben világcsúcs is volt. A SUBMARINE olvasó ezúttal interjút olvashatnak ezzel a szenzációs búvárral.

SUBMARINE Híradó

300 éves sószállító hajó a Tisza iszapjában
Búvártalálkozó Gyékényesen
Az év legnagyobb fotópályázata
Magyar uszonyosúszó világcsúcs
Felfedezték a világ legkisebb halát
Amfora mezõ az Adrián
A legnagyobb búvár kiállítások
Clint Eastwood 95 éves mamáját tanította búvárkodni


Búvárélettan
Gázmérgezések 4. rész
Keszonbetegségek 1. rész

(Szerzõ: Dr. Hajnal Gábor)

A neves búvárorvos lapunkban megjelenõ sorozatában ezúttal a gázmérgezések eddig nem említett változatáról, a Nitrox merülésekkor felmerülõ problémákról ejt szót, valamint a merülést követõ nem megfelelõ nyomáscsökkenés, kizsilipelés kapcsán felmerülõ keszonbetegségek taglalásába kezd bele. Mindkét téma kapcsán kaphatunk tanácsokat a nem kívánt tünetek elkerülésére, de megtudhatjuk azt is, mit lehet tenni, ha mégis bekövetkezik a baj.


A National Geographic Channel õsz mûsorából

Haláli szakmák II 7/6. rész: Hajómentõk
Roncsvadászok II. 13/11. rész: Kubiláj kán elveszett flottája
Veszélyben a cápák
Expedíció a tenger mélyén
Hayden Turner kalandjai a vadvilágban 13/1. rész: Szürkebálnák


Könyvsarok


Utazás a Titanic szívébe – A mélység kísértetei
A Vörös-tenger


Magyar sikerek a PAF-on
(Szerzõ: Násfay Béla)

2004. májusának második felében rendezték meg a csehországi Tachovban a 26. Nemzetközi Víz alatti Videó és Fotó Fesztivált (PAF). A fesztiválsorozat negyed évszázaddal ezelõtt Csehszlovákiában indult amatõr filmesek és fotósok számára, és kezdetben jobbára csak a keleti blokk országai vettek részt rajta. Mára már profik is indulhatnak, és így mondhatni, hogy a PAF az egyik számottevõ európai pályázattá nõtte ki magát. Idén kettõs magyar siker született, portfólió kategóriában Elõd László szerezte meg az elsõ díjat, megelõzve Dombovári Tibort.

SUBMARINE Búvárfotós verseny
(Szerzõ: Herold István)

Régi elképzelésünket valósítottuk meg, mikor megrendeztük búvárfotós versenyünket. A megmérettetésre 2004. június 13. és 17. között került sor az adriai Krk szigeten. Amellett, hogy verseny menetérõl tájékozódhatnak olvasóink, cikkünkben megtekinthetik a díjazottak névsorát és gyönyörködhetnek is a nyertes fotókban. A verseny abszolút gyõztese Gulyás Zsolt lett, aki mind a makró, mind a nagylátószögû kategóriában az élen végzett.


Látja? Nem látja? Na látja!
Egy kis elmélkedés a látótávolságról

(Szerzõ: Molnár Attila)

Ahogy a horgászoknál örök kérdés, hogy mekkora halat fogtak, a búvároknál, hogy mekkora halat láttak. Az optikai fénytörés rásegít a fantáziára, mert minden 30 %-kal nagyobbnak látszik a valóságnál. A látótávolság megítélését is erõsen befolyásolják a szubjektív tényezõk, ritkán lehet hallani egyértelmû véleményt. Egy egyszerû felmérés során a 10 méteres látótávolságra egy személy mondott 10 és fél métert, másik három búvár 15, 18, 20 méterre becsülte azt. De vajon hogyan mérik a látótávolságot, mi befolyásolja látásunkat, és mi okozza a víz alatti zavarosságot? Ezekre a felmerülõ kérdésekre adja meg az írás a választ, amellett, hogy az úti cél, illetve idõpont kiválasztásban is igyekszik segítséget nyújtani.

Portfolió
Gianni Risso

Gianni Risso nemzetközileg elismert búvárfotós, aki eddig már számtalan magazinban publikált, köztük a SUBMARINE-ban is. Ezúttal nem írásával, hanem néhány víz alatti felvételével és az objektíve elõtt pózoló csodás modellekrõl készült akt és félakt képeivel kápráztatja el olvasóinkat.