West Indian Manatees, avagy tengeri tehenek között Floridában
(Szerzõ: Juhász István)

Floridáról sokaknak az Orlando környéki Disney birodalom jut az eszükbe, pedig az igazi látnivalók Florida Keys-en várják a búvárlátogatót. A zátonyok mellett nem hagyhatjuk ki a Spiegel Grove hadihajó megmerülését sem, de természetesen az édesvízi források híres barlangjai, a Blue Grotto és a Devil’s Den is tartogatnak kellõ látványosságokat. A legnagyobb élmény azonban kétség kívül, a tengeri tehenekkel, a manátikkal való úszkálás. Ezek a bájos élõlények kifejezetten élvezik az emberek érdeklõdését, simogatását. Nehéz is búcsúzni tõlük a merülés végén…

Felszerelési tanácsok „újszülött” búvároknak
2. rész

Búvárruha és tartozékai
(Szerzõ: Násfay Béla)

A cikksorozat második részében a neoprén búvárruhákkal, azok típusaival (nedves, félszáraz, száraz) és tartozékaival (csizmák és kesztyûk) ismerkedhet meg az újdonsült búvár. A szerzõ vásárlási tanáccsal is szolgál, hangsúlyozva, hogy ez olyan személyes felszerelés, melynek esetében célszerû nem a legolcsóbb, hanem a legjobb megoldást választanunk.


Érdekességek Neptun isten birodalmából
2. rész

A „trombitás lovagok”
(Szerzõ: Molnár Attila)

Humorral fûszerezett kis írást nyújt át USA-ban élõ szerzõnk a karib-tengeri trombitahal furcsa vadászati és táplálkozási szokásairól. Mintha csak az emberektõl tanult volna…

A Smaragd(öböl) románca avagy Szardínia búvárszemmel

(Szerzõ: Hankusz Kálmán)

Megéri-e a hosszú, kimerítõ autóbuszos, majd hajóutat vállalni néhány merülésért Szardínia szigetén? Kérdésünkre egyértelmû választ kapunk, különös tekintettel a Washington szikla nevû merülõhelyre, ahol a mélyebb vízben a szemünk elõtt éled újra a természet a tavalyi hatalmas gorgónia pusztulást követõen.


Merülés az opálbányában
(Szerzõ: Czakó László)

Sehol a világon nem volt olyan jelentõs opálbányászat, mint a jelenleg Szlovákiában lévõ Dubnikon, korábbi magyar nevén Opálbányán. A nyolcvan éve bezárt bányában 1990 óta szigorú feltételek mellett engedélyezettek a merülések. Czakó László búvárbarátaival a bánya két szintjét járta be, és ugyan opál nélkül, de élményekkel gazdagon tértek haza.

Kék Éden
- Tíz év búvárkalandjai a Vörös-tenger mélyén

Szudán – Minden búvár vágyálma
Wintage-zátony, az Umbria roncsa

(Szerzõ: Örsi Ferenc)

Port Sudan-tól alig pár kilométerre húzódik a Wingate-zátony hosszú, bonyolult vonulata. Itt fekszik hullámsírjában az Umbria, a 150 méter hosszú, olasz hadihajó. A merülésvezetõ eligazítása 1940 viharos évéhez vezet vissza: Miként került a tenger mélyére ez a monstrum, és mire kell különös gonddal figyelni a meglátogatása során. Persze most is vannak olyanok, akik semmibe veszik az elmondottakat, bajba sodorva a társakat. Szerencsére a felelõtlenségbõl végül nem lesz extra izgalom.

T-29
(Szerzõ: Jean-Louis Maurette)
(Fordította: Schütz Gabriella)


Francia búvárbarátunk roncsmerülõ sorozatában a T-29-es tengeralattjáróra kísér el bennünket. Merülésünk elõtt komoly áttekintést kapunk a II. világháború Atlanti csatájáról, a T-29-es haláltusájáról és elsüllyedésérõl. A tenger mélyén pedig hátborzongató élményben is részünk lehet.

231 méter mélységben
(Szerzõ: Schütz Gabriella)

A Víz alatti Képek Világfesztiválján találkoztunk egy szimpatikus, lapunkat elmélyülten tanulmányozó fiatalemberrel, akinek (végzett barlangi búvárként) igyekeztünk felhívni a figyelmét a barlangi merülések veszélyeire és fontos szabályaira. A fiatalember aztán leleplezte magát, és beszámolt legfrissebb merülésérõl is. Pascal Barnabé, Pipin legmélyebben tartozkodó biztosítóbúvára és egyben operatõre, a lelkes barlangi búvár 231 méter mélyre ereszkedett a francia-spanyol határon lévõ Cap Creus-nél, a Földközi-tengerben. Errõl az élményérõl mesélt, a 6 perces zuhanásról, és az azt követõ majd 6 órás felemelkedésrõl.

A tökéletes barlangi merülés – az EKPP barlangi búvárcsoport
(Szerzõ: Ralph Wilhelm)

Ha valahol Európában sikeres barlangi búvár-expedícióról hallunk, biztos, hogy a nevek között szerepel az EKPP, a Europian Karst Plain Project (Európai Karsztmezõ Projekt). A csapat titka és mottója: „A nagy eredményeket könnyû elérni, ha helyesen csinálod.” Szigorúan tartják magukat a DIR (Doing it Right) filozófiához. A bámulatos összhanghoz precíz szervezésre, tökéletes technikai tudásra van szükség, így csupán a legjobbak lehetnek tagjai ennek a nemzetközi „elitklub”-nak.

Medes-szigetek
(Szerzõ: Ábel László)

A spanyol-francia határ közelében, Costa Brava északi részén terül el a Medes-szigetek, mely kiváló példát mutat arra, hogyan lehet halotti poraiból feléleszteni a természetet, és virágzó búvárparadicsomot kialakítani a lepusztított vidéken. A szerzõ szavaival élve: A Medes-szigetek olyan, mint a jó szeretõ. Régi ismerõs, és mégis mindig valami újat tud mutatni.

Toplitzsee, a kincses-tó 1. rész
(Szerzõ: Schütz Gabriella)

A legendás osztrák tó számtalan rejtélyt tartogat. A Harmadik Birodalom összeomlása után híresztelések és találgatások keltek szárnyra, vajon mit bújtat a tó mélye. Valóban ide süllyesztették a nácik az aranykészletüket? Mit rejtegethetnek a titkos ládák? Milyen kutatások helyszíne lehetett Toplitzsee? Szemtanúk vallomásai és kutatóexpedíciók résztvevõi próbálnak közelebb hozni minket a megoldáshoz.

Amikor a Csendes-óceán nem is volt olyan „csendes”
A II. világháború víz alatti emlékei
Történelmi lecke búvároknak

(Szerzõ: Molnár Attila)

1941 decemberében Japán megtámadta az amerikaiak tengerészeti támaszpontját, Pearl Harbort, ezzel kezdetét vette a csendes-óceáni „roncsgyártás”. Talán a legtöbb szomorú háborús emlékkel a Truk-szigetek lagúnájában találkozhatunk. Számos roncs, mint például a Sankisan Maru vagy a Nippo Maru, még éppen a sûrített levegõs merülési határon belül fekszik, így a búvárok megcsodálhatják a hajótemetõkön kialakult lágy- és kõkorall mezõket, a lebilincselõen gazdag állatvilágot.

Az élõ torpedók 2. rész
(Szerzõ: Ágh Csaba)

Bár a magyar búvárúszók sikert sikerre halmoznak a világversenyeken, mégis meglehetõsen mostoha körülmények között készülhetnek a megmérettetésekre, nem is beszélve a sportág anyagi elismertségérõl. Világbajnok búvárúszónk, Balázs Péter elemzi a sportág nehézségeit, és egy kicsit bepillantást enged a kulisszák mögé.

Kérdések, Válaszok, Vélemények

Kékbálna becenévre hallgató olvasónk osztja meg velünk a digitális fotózás területén szerzett legújabb érdekes tapasztalatait, melyre szerkesztõnk is reagál.

Elhunyt Dr. Rádai Ödön
(Szerzõ: Násfay Béla)

Életének 77. évében elhunyt a hazai könnyûbúvársport úttörõje, az elsõ „békaember”. Nekrológunk kivételesen nem búvármúltjával foglalkozik, hanem röviden bemutatjuk egy sokoldalú tudós sikerekben gazdag életútját, amelyben a búvárkodás csak tucatnyi évig tartó, de soha el nem múló szerelem volt.

SUBMARINE Híradó

Kiemelték a búvárhajók õsét
Új szabadtüdõs világrekord – viccbõl
A Loch Ness mélyén
Nagytakarítás az adriai öblökben
Búvártalálkozó Gyékényesen
Harry Potter búvárkodni tanul
Elmarad a VB
Juhász István fotókiállítás
Egyre „sósabb” a fesztivál”
Immár harmadik alkalommal került megrendezésre a Tengeri Só Fesztivál, most már talán elmondhatjuk: hagyományt teremtve. Új színfoltként jelentkezett a Búvárfilm Szemle, 25 film került a szakemberekbõl álló zsûri elé. A többnyire búvárokból álló közönség is hálás volt, a magyar filmeket bemutató kistermet zsúfolásig megtöltötték, néha be sem fért mindenki. A tervek szerint jövõre az állóképek, tehát a víz alatti fotók versenyeznek. Lehet tehát készülni…


Búvárélettan
Gázmérgezések 3. rész
Oxigén-mérgezés

(Szerzõ: Dr. Hajnal Gábor)

Nemcsak a széndioxid és a szénmonoxid képes mérgezést okozni, hanem az oxigén is. Az ember nem is gondolná, hogy az élethez nélkülözhetetlen gáz képes az élet kioltására is. A probléma a mesterségesen elõállított gázkeverékeknél jelentkezett elõször. Az orvos-búvár bemutatja a mérgezések légutakat érintõ „kisnyomású”, és a gyorsan kialakuló, izomgörcsöket okozó „nagynyomású” formáját is.


A National Geographic Channel nyári mûsorából

Delfinek világa
A tenger mélyén – titokzatos fejlábúak
Á llatbõrben 13/5. rész: Manátik
Norvégia rejtett csodái
Haláli szakmák II. 7/2. rész: Víz alatti fotózás


Könyvsarok

Tengeri szörnyek – A mélység õsi ragadozói
(Nigel Marven-Jasper James)
Izgalmas idõutazásra invitál bennünket a szerzõpáros, mégpedig a földi élet történelem elõtti koraiba. Felfedezhetjük minden idõk hét legkegyetlenebb tengerét, és találkozhatunk a valaha élt legnagyobb húsevõ cápával. A kötet képekkel illusztrálva a bizonyítékokat is bemutatja, melyek segítségével a mára már szörnyetegeknek tûnõ állatokat rekonstruálhatjuk.

Nagy Búvárkönyv
(Jean-Michel Oyhenart-Patrick Mioulaine)
A francia szerzõk arra vállalkoztak, hogy enciklopédikusan, minden fontos ismeretet felölelõ módon mutatják be a búvárkodást, annak fizikai és élettani feltételeit, felszereléseit, merülési módszereit, a tenger csodálatos élõvilágát és a sajátos búvárszenvedélyeket is, mint például a régészet, a szabadmerülés, a vadászat, a versenysportok, vagy a fotózás és filmezés. Ezen kívül a kötet olyan álomszép, vagy különleges merülõhelyeket is bemutat, melyek jó részérõl egyáltalán nem, vagy csak alig hallottunk.


SUBMARINE Búvárfotós verseny
(Szerzõ: Herold István)

Tavaszi számunkban hirdettük meg búvárfotós versenyünket, mely mind az amatõr, mind a „profi” fotósok elõtt nyitva állt. De talán sokak meglepetésére nem tettünk különbséget a digitális, illetve az analóg fotótechnika között sem, így érdekes megmérettetésre lehet számítani. Rendkívül örömteli, hogy szép számmal jelentkeztek szerkesztõségünk számára ez idáig ismeretlen búvárfotósok is, felvállalva a versenyt a „nagyokkal”.

Fotógaléria – Búvárfotósok felvételei
Borbás Gyula

A tenger felszíne alá szabadtüdõvel merült elõször, 1983-ban az Adrián, majd két évvel késõbb az ócsai-tóban volt az elsõ készülékes merülése. Ma már kétcsillagos CMAS oktató, aki a Vörös-tengeren szeret leginkább fotózni. Legközelebbi terveiben szerepel néhány jó cápafotó, melyeket a dél-egyiptomi zátonyoknál próbál lencsevégre kapni.