Guadeloupe – Rájákkal táncoló
(Szerzõ: Juhász István)

Hova érdemes, vagy egyáltalán hova lehet utazni mostanság? Ha olyan helyre vágyunk, ahol nincs „A” típusos tüdõgyulladás, nincs háború és egy esetleges terrortámadástól sem kell tartani, akkor a legmegfelelõbb hely a Francia-Antillák Szél felõli szigetek csoportjához tartozó Guadeloupe. Ez derül ki abból az írásunkból is, melynek szerzõje döccenõmentesnek egyáltalán nem nevezhetõ több órás utazás után paradicsomi helyre érkezett. Guadelupe gazdag állatvilágával, kristálytiszta tengerével, feltehetõleg minden búvár vágya. Emellett a karibi álomvilág akár olyan meglepetéseket is tartogathat, mint a tüskés rájákkal való találkozás. Sõt közelebbi ismeretség kialakítása is lehetséges ezekkel az állatokkal, ahogy arról személyes tapasztalataiból merítve cikkünk írója is beszámol.

Felszerelés böngészde

Lontra Man 5 mm-es overál
APEKS reduktorok
SL/STAR 40 szigonypuska
SEAC SUB SEARAY PLUS 50 – 20 búvárlámpa.


Forrongás a felszín alatt
(Szerzõ: Násfay Béla)

Aki szökõárra vagy gejzírekre számít ebben a cikkben, sajnos csalatkoznia kell. Ez az írás ugyanis az uszonyok forradalmasításáról, fejlõdésérõl szól.

Szuper Uszony Bajnokság
(Szerzõ: Násfay Béla)

A SUBMARINE meghirdeti az SSUB-t, azaz a Submarine Szuper Uszonybajnokságot. Kik nevezhetnek, hol és mikor, az cikkünkbõl kiderül.

Álarcos, avagy maszk(a)bál
(Szerzõ: Násfay Béla)

A búvármaszkok különbözõségérõl, újításairól szóló cikk segítséget nyújt azoknak, akik éppen maszkvásárlás elõtt állnak. Ugyanakkor a szerzõ felhívja a figyelmet a személyes tapasztalat fontosságára, hiszen a kiválasztott termék felpróbálása elengedhetetlen, ha nem akarunk zsákbamacskát venni.

Nemes acél
(Szerzõ: Herold István)

Ebben az írásban a búvárkörökben ismert BAUER cég kompresszorairól olvashatnak az érdeklõdõk.

A tenger tüskésbõrû lakói 3. rész
Tengeri sünök

(Szerzõ: Molnár Attila)

A szerzõ, mint a sósvizek jóbarátja, a tengeri sünök fizikai felépítésével és fajtáival ismertet meg bennünket. Emellett persze nem felejti el megosztani velünk ezen, nagyrészt zsemleformájú élõlények evolúciós fejlõdésének történetét sem. Ez a cikk így azokhoz is szól, akik már régóta kedvelik ezeket a helyes állatokat, és persze mindenképpen azokhoz is, akik eddig nem igazán hallottak róluk.

Nagy fehér cápát fogtak az Adrián!
(Szerzõ: Násfay Béla)

A Szuezi-csatorna megnyitásáig, pontosan 1869-ig, állítólag cápamentes volt az Adria. Manapság elõfordul ugyan egy-egy „váratlan vendég”, de azért mégis nagy feltûnést keltett, amikor 2003 nyarán a horvát Jabuka-sziget közelében felbukkant egy igazi nagy fehér cápa. Róla és korábbi emberevõ társairól is olvashatunk ebben a cikkben.

Barlangi mélymerülések
(Szerzõ: Herold István)

Aligha tévedünk ha a barlangi mélymerüléseket tartjuk a technikai merülések csúcsának. Írásunkban áttekintjük az eddigi “leg”-eket.

Kék Éden
- Tíz év búvárkalandjai a Vörös-tenger mélyén
Szudán – Minden búvár vágyálma
Az Angaroshtól a Quita-elBana-zátonyig

(Szerzõ: Örsi Ferenc)

Immáron másodízben mesél szudáni élményeirõl a a szerzõ. Ezúttal nemcsak, hogy nem mindennapi, hanem kifejezetten izgalmas, cápáktól hemzsegõ, idõjárási viszontagságokkal tarkított tengeri élményeit írja meg. A veszélyes kalandok mellett pedig saját bõrén tapasztalt tanulságokat is elénk tár.

Scyllias expedíció
NADIA, a fenék-vonóhálós halászhajó tragikus története, avagy mire taníthat egy “majdnem szûz“ roncs

(Szerzõ: Jean-Louis Maurette)
(Fordította: Schütz Gabriella)


Köztudott, hogy tengereink mélyén számos hajó alussza hullámzó álmát. Némelyek a térképeken is megtalálhatóak, mások türelmesen várják az elsõként alámerészkedõ búvárokat, kalandvágyó felfedezõket…
A Scyllias expedíció keretében öt francia búvár elhatározta, hogy megleli a több évtizede hullámsírban nyugvó, addig hiába keresett halászhajó, a Nadia roncsát. Kalandokban, meglepetésekben és tanulságokban bõvelkedõ merüléseiket 1995 nyarán kezdték meg, hogy végül kiderítsék a hajó elsüllyedésének okát is.


A barlang folytatódik!
Exkluzív beszámoló Európa legnagyobb hévizes barlangjából

(Szerzõ: Kalinovits Sándor)

A Molnár János-barlang folytatására bukkant egy csapat búvár. Kutatásaik kezdeti nehézségei után, egy adag összegyûlt iszap alatt további termekbe vezetõ járatokra leltek.
A vízzel telt barlang feltérképezésénél az idõ jelentette a legnagyobb akadályt, amit a merülõk magukkal vitt légzõgázainak mennyisége határozott meg. Lehet, hogy megéri legyûrni a nehézségeket, mert talán a világ legnagyobb hévizes barlangrendszere kerül felderítésre?


Búvárkísérõként az Adrián
(Szerzõ: Andrek Roland)

A cikk írója a mediterrán hangulatú Brac-szigeten dolgozott búvárkísérõként.
A kristálytiszta tenger, a fenyõk és az olajfák jellegzetes illata mellett, a szerzett barátok és ismerõsök is hozzájárultak, hogy a fiatalember beleszeressen a búvárbázis mindennapi életébe, és felejthetetlen élményekkel gazdagodjon.50 éves a magyar könnyûbúvár tevékenység.


Interjú dr. Rádai Ödönnel
(Szerzõ: Násfay Béla)

É ppen fél évszázaddal ezkõtt, egy szeptemberi napon történt, hogy a budai Római-fürdõ forrásmedencéjében egy 26 éves fiatalember – geográfus és a földfelszín alatti vizek kutatója – felöltötte magára az elsõ, saját kezûleg gyártott búvármaszkot. A Submarine szerkesztõje a kerek évforduló alkalmából beszélgetett az elsõ magyar „békaemberrel”, dr. Rádai Ödönnel.

Régi szép idõk 2.
Egy sportbúvár visszaemlékezései

(Szerzõ: Kenéz György)

Kenéz György visszemlékezései 1963-tól folytatódnak. Ezúttal Jugoszláviába, az Adria partjaihoz kalandozhatunk, ahol a természet csodáinak, szépségének élvezete mellett, idõnként a tenger erejével is meg kell küzdenie az embernek. A szerzõ személyes élményei, leleményes megoldásai, és az akkori újdonságokról szóló történetei a szokásos humorral fûszerezve igazán érdekessé és izgalmassá varázsolják az írást.

A légzõizmok body-buildingje
(Szerzõ: Ágh Csaba)

A Submarine 2002. tavaszi számában már írtunk a Powerbreathe-rõl, errõl a kiváló légzéserõsítõ eszközrõl, mely hatékonyságát számos sportágban bizonyította. Az eredetileg két hónaposra tervezett tesztelés 5 hónapra bõvült, amely idõ alatt az AIDA Hungary tesztcsapatának bõven volt lehetõsége megismerni a Powerbreathe elõnyeit. Megpróbáljuk összefoglalni mindazt, amit a teszt során megtanultunk az eszköz használatáról, elõnyeirõl és a rendszeres edzésmunkában való alkalmazhatóságáról.

Búvársport
(Szerzõ: Herold István)

Óriási magyar siker és fergeteges záróbulit hozott a 2003. július 4-én és 5-én Gyékényesen rendezett Amphora Tájékozódási Búvárúszó Világkupa futam, ami egyben a hat állomásból álló világkupa-sorozat befejezõ száma volt. Balázs Péter az Amphora Búvár Klub büszkesége és a tájékozódási búvárúszás évek óta hazai élversenyzõje megnyerte a befejezõ számot, az ötbójás gyakorlatot, ami azt eredményezte, hogy olyan eredményt ért el, amit magyar versenyzõ idáig még soha, azaz elhódította az összetett gyõzelmet.

Stéphane Braud – A víz alatt festõ mûvész
(Szerzõ: Schütz Gabriella)

A víz alatti élet kedvelt témája a tengert kedvelõ mûvészeknek. A búvárfotósok fotóik elkészítéséhez válogathatnak a tenger mélyén is mûködõ technikai csodák közül, míg a festõk merüléseik során általában élményeket szoktak gyûjteni alkotásaikhoz. Azért fogalmazhatunk úgy, hogy általában, mert van egy olyan különc festõ, aki a fotósokhoz hasonlóan, nemcsak élményeket gyûjt, de képeket is készít, méghozzá a mélyben! õ Stéphane Braud, aki 15 vagy akár 45 méteres mélységben ecsettel hozza létre mûveit.

Submarine Híradó

Víz alatti Világfesztivál
Gyilkolt a párducfóka
Herbert újabb csúcsa
Magyar Trimix oktatók
Technikai malõr
Interboot a Bódeni-tónál


Búvárélettan – Barotraumák 3. rész
A tüdõ barotraumája

(Szerzõ: Dr. Hajnal Gábor)

A barotraumákról szóló sorozat harmadik részében a tüdõ barotaumájval ismertet meg bennünket a neves búvárorvos. Az írás melletti ábrák pedig szemléltetik, s mintegy könnyebben érthetõvé teszik ennek a nyomásváltozás okozta károsodásnak a megértését.Kérdések, válaszok, vélemények
Egy búvár az Adriával kapcsolatos negatív tapasztalatait osztotta meg szerkesztõségünkkel, míg egy másik olvasónk a Magyar Szabvány és a US Navy közti különbségrõl érdeklõdött. Felkért szakértõink készséggel reagáltak a levelekre.


Könyvsarok

Dr. Matthias Bergbauer – Dr. Bernd Humberg: Mi él a Földközi-tengerben?
Rudolf B. Holzapfel: Búvárkodás (Fitten és egészségesen könyvsorozat)A National Geographic Channel õszi filmbemutatói
Az elveszett tengeralattjáró
Az édesvízi szirtcápa támadása
Földvigyázók 52/48. Rész
Ragadozónak született 7/7. rész: Óceán
Állati operatõrök 13/6. rész: Gömbölyûfejû delfinek
Állati operatõrök 13/7. rész: Óriásbálnák


VII. Országos Búvárfotós Bajnokság

Ezúttal a „Makró felvételek” (C kategória) és a „Búvárélet” (D kategória) legjobbjainak munkáját mutatjuk be.

Fotógaléria – Búvárfotósok albumából
Gettler Milán
(Szerzõ: Herold István)

Gettler Milán 1985-ben kezdett búvárkodni, elsõnek egy kristálytiszta holt Duna ágban merült (amely sajnos természetesen már nem létezik). A Komárnóban élõ búvárfotóssal Dahabban találkoztunk. Tizenegy víz alatt készült felvételét láthatják, melyek szépségükkel nem csupán készítõjük tehetségét, de találó címükkel humorát is érzékeltetik.

Tengeri konyha

A nemzetközi tengeri konyha „nagykönyvébõl” válogatunk.
Zöldséges halfilé
Fogas és rák különlegesség kaporral és gombával